Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2012 06:51 - ЗАПАЗВАНЕ, АКТИВИРАНЕ И УСИЛВАНЕ НА ПАМЕТТА
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 2679 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.08.2013 08:00


 

Нещо кратко за разнообразие и различно от досегашната тема. От време на време, в обикновени и по-напрегнати моменти, човек се улавя, че паметта му изневерява и вече не му служи така вярно и безотказно както е било до тогава. С напредване на възрастта пък за някои индивиди тези моменти зачестяват и идва време, когато по-млади от тях започват да ги “оправдават” с израза, “…вече го/я хвана склерозата” или “ а пък нашето склери / нашите склерита така и така”. За причините, които пораждат това състояние, най-добре могат да обяснят съответните специалисти.  С текста, който следва, е представена една възможност да се избягват тези моменти или най-малкото силно да се разреждат, а с напредване на възрастта, момента на появата им значително да се отдалечава или да се изключи.

Тази възможност е по силите на всеки човек . Няколко думи за резюме: процедурата се състои в свързване, с помощта на ръцете на двете полукълба на главния мозък и запазване, активиране и усилване на паметта и отнема най-много 10-ина минути на ден. Освен това тя изпълнява функциите на така необходимата за здравето ни, ежедневна гимнастика и раздвижване на организма ни. Желателно е да се изпълнява с подходящо свободно облекло, на гладно и сутрин.

              Какво и как се прави?      


 

Заставате в изправен стоеж с леко разтворени крака и правите следното:

 

1) с палеца и показалеца на лявата ръка се хваща “обичката” на ухото, без да се стиска силно, палецът да бъде от към страната на очите;

 

2) повторете действието с дясната ръка, и опрете свободно двете си ръце към гърдите;

 

3) в тази поза, допрете езика си до предните си горни зъби и така го задържайте до изпълнението на т.5;

 

4) без да приближавате краката си в коленете, клякайте с изправено тялото и с поглед на нивото на очите, като вдишвате през носа си и се изправяте като издишвате през устата си;

 

5) направете без прекъсвания не по-малко от 21 клякания; ако искате повече - може, по-малко-не.

 

6) след като направите необходимия брой клякания,  в изправен стоеж отпуснете ръцете си и ги разхлабете заедно с цялото си тяло и около 1 минута, с пружиниране на пръстите на краката, ги разтръсквайте.

 

Ползата се установява след няколко дни.


           Освен с това упражнение, успех може да постигнете и при прилагане на натиск (постоянен, пулсиращ или с въртеливи по и срещу часовниковата стрелка) на точките оцветени със зелен цвят, както са отбелязани на схемата.

Първата, наричана "бай-хуей",  е разположена във вдлъбнатината на темето, а втората - "фен-фу" - на врата на средата на линията, която свързва долната част на "обичките" на двете уши. Първата
тонизира функциите на главния мозък, успокоява ума и черния дроб, а втората разсейва вредното въздействие върху главата. Съчетанието им регулира енергията в главния мозък, оживлява ума, подорява връзките между отделните части на мозъка, успокоява духа ни и спомага за прекратяването на всички видове болки в главата в остра  и хронична форма.
Стимулираща роля на мозъка играят и червената точка на средата на горната устна, наричана "шуй-гоу или жен-чжун" и точка "фен-фу", на която двойка може да се въздейства с успех и при главоболие. И на трите точки може да се въздейства по всяко време на денонощието; не бива да им се въздейства в  дните на пълнолуние и без луна, затъмнения, бури и гръмотевици, проливни дъждове и други природни аномалии. 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 352623
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930