Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2013 22:31 - ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ – ХОДЕНЕ И БЯГАНЕ ЗА ДИАБЕТИЦИТЕ
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 4351 Коментари: 0 Гласове:
1




(по д-р И.П. Неумивакин)

 

ХОДЕНЕТО

 

Ходенето е основата на нашия живот. Ако, например, на ден човек изминава до 5 км, то в годината ще измине 1800 км, а за 50 години това са вече 90 хил. км. Но, като правило, тези цифри  за някои индивиди се превишават няколко пъти. И ако в младите си години човек извървява достатъчно много, то в зряла възраст много хора предпочитат повече да си стоят у дома, да не излизат по улиците и на природата в свободното си време. Напомням за такова физическо явление, като  "ефектът на Фарадей". Неговата същност  се проявява в следното. Насаждат еднакви семена в еднаква почва  в два еднакви саксии. Но над едната от тях поставят метална мрежа. В саксията, над която е била поставена мрежата, семето прораснало, но било хилаво и не дало плодове, а в другата саксия всичко било на ред. Проверете, ако не вярвате. Това без всякакво съмнение може да ви послужи за доказателство, че, когато сте в домовете си, особено тези от панелен тип, в автомобилите, в метрото, сте изолирани от електромагнитните, космичните и другите лъчения с определена честота, което и ви докарва до болести. Обикновено не се замисляте, защо в закрити помещения спортистите бягат, плават, скачат не с такива резултати, както на открит въздух? Защото върху тях работи този същият  ефект на Фарадей. Ето защо при най-малката възможности трябва да се излиза на открит въздух, тъй като човешкото здраве в значителна степен зависи от електромагнитните, магнитните и другите излъчвания, които съставлява основата на работата на организма в цяло. Обличането да е по-добре леко, а сгряването да бъде за сметка на движението. А както се оказва, дори не умеем да ходим правилно.

Как ходим? Когато правим крачка напред ние се наклоняваме  към хоризонтала, а понякога и по вертикала, пръстите на краката ни сочат нагоре, а гръбначният ни стълб остава неподвижен. Кракът ни пада на земята с петата, като разтръсква тялото, след това се прехвърляме на пръстите, и цикълът се повтаря с другия крак. Какво ни  предлага, например, А. Зсишанов в книгата си "Тайната мъдрост на организма”? Преди да се направи крачка, трябва да направи  движение с таза до 10 и повече градуса, като по този начин бедрото се предвижва напред (пръстите не се повдигат нагоре над земята) и се поставя петата и целия крак наведнъж на цялото стъпало. При това няма нито хоризонтални нито вертикални клатения, няма сътресения на гръбначния стълб. Работят активно мускулите на корема и гръбначният стълб, по цялата си дължина, работи като на панти, ходенето става спокойно, красиво, меко. Точно същото движение, трябва да се прави и когато се бяга.
      Ходене бос. Известно е, че на стъпалото на крака има акупресура точки, които (по разбиранията на японските и корейските лечители, к.м.) са проектирани върху всички органи на човешкото тяло. Това е нещо като разпределително табло. Само с масажиране на стъпалата на краката, можете да постигнете невероятни резултати в подобряване на здравето си. Ходете боси навсякъде, където ви е удобно: у дома, на вилата, по пясъка, по черните пътища по полето.

· у дома използвайте пясък, малки камъчета, насипани в каквито и да е тасчета, каучукови пътечки, пантофи с пластмасови иглички;

· ежедневно си правете контрастни водни бани на краката: в един тас/леген гореща, а в друг тас /леген студена вода, като сменяте краката на всеки 5 – 10 сек и достигнете обща продължителност от 5-6 мин или по самочувствие. Завършвайте със студената вода.  Такава процедура помага да се преодолее умората и е добро тонизиращо средство при заболяване на кръвоносните съдове, варикозно разширение на вените, тромбофлебити, артеросклероза и т.н.

Няколко думи за ходенето на токчета. Разбираемо е желанието на дамите да изглеждат красиви и да ходят на високи токчета. При правилна осанка, стройна фигура, красиви крака – това е действително красиво, но те не трябва да забравят, че при продължителното движение на високи токчета, нарушават един основен закон на живота, този на хармонията; тъй като предната група мускули на краката им се разтягат, а задната група – свиват. Когато започва движението на токчета, фигурата започва да изглежда така: коленете свити, задната част на таза се повдига малко нагоре и назад, а тялото се наклонява напред. Предната част на таза, заедно с органите, се измества надолу и веднага се появява насилие върху мускулната конструкция. За да се компенсира това състояние, през деня по възможност, а в къщи – задължително, трябва да се правят следните упражнения :

· седейки на стола, периодически да се отнема от напрежението на мускулите на прасците:  с повдигане пръстите и стъпалата нагоре и отпускане надолу, така кръвта няма да застоява в краката;

· да се походи на пети, на страничната част на стъпалата, на пръстите на краката;

· може да се правят наклони в страни, напред и с присядане;

· на дъска с размери 20х30 см или друг подобен предмет, с подложена на единия край подходяща подпора, така че тя да застанала под ъгъл, на босо се стъпва на нея и се ходи на място;

· по-често да се ходи на босо.

 

БЯГАНЕ ЗА ЗДРАВЕ В ЛЕК ТРЪСТ

Бягането лек тръст(,със скорост 8 – 9 км/ч, която е  два пъти по-висока от обикновеното туристическо ходене, к.м.), е достъпно за всеки, независимо от възрастта и условията, а пътека за бягане може да се намери навсякъде (, но да е далече от пътните артерии, за да не се дишат вредните газове,к.м.)

Кога да се бяга? Много бягат сутрин, като считат, че колкото по-рано станат, толкова повече ще се живеят. Всичко е така, но по-правилно е бягането да става привечер, и то ето защо.

Как е построен денят на бягащите сутрин?

Ставане в 5:30-6:00, бягане 5, а и по 10 км, душ, закуска, пътуване за работа. За това време организмът не може да се успокои от достатъчно интензивното натоварване, за което е отишла доста енергия, особено от долните крайници. Кръвоснабдяването в краката,по време на бягането, се увеличава от 60-80 пъти. Ето защо при такива бягащи, независимо от усещането им за добро здраве, в редица случаи възникват проблеми със сърцето, стигащи дори до инфаркти.

По-добре е режимът да се построи така. Сутринта – добра интензивна ритмична гимнастика, душ, закуска, максимум отиване пеша до работата. Вечер, когато дневните грижи са зад гърба, след лека вечеря, човек може да се поразпусне и да отдели по-голямо внимание на тренировката.

Колко да се бяга? Както показва практиката, за жени 3-4 км (около 30 мин, к.м.), за мъже – 4-5 км (около 30-35 мин),  3-4 пъти седмично. Ако човек иска да бяга повече, нищо не му пречи!? След подходяща тренировка – моля! Но за да се поддържа организмът винаги в равновесно състояние, трябва да се бяга максимум  през два дни, тъй като тренировъчният ефект е валиден за този срок. Първоначалното бягането лек тръст трябва да се съчетава с ходене, при това никой не ви кара да бързате, само постепенно увеличавайте разстоянието, а не интензивността, ходете, но задължително достигайте до изпотяване, за да усетите, че при това практически са работили всички стави и гръбначния стълб.

Повишаването на телесната температура по време на бягането е най-добрия начин за борба с артеросклерозата. Ако на следващия ден почувствате слабост, умора – намалете натоварването си, всичко правете в съответствие със самочувствието си, като се съобразявате със състоянието си. Разбира се, в първите дни тези усещания ще бъдат естествена реакция на натоварването, което трябва да преодолеете. След връщането си в къщи от бягането, най-напред влезте под душа. При изпотяването от кожата се отделят много вещества на продуктите на обмяната, соли, урина, и ако не ги измиете от кожата си, то след 4-5 мин те през кожата отново ще се всмукват в кръвта. След душа задължително полежете, като вдигнете нагоре краката си под ъгъл 20о и повече, като ги поставите на облегалката на дивана или лежейки на пода - на стол или седалката на дивана. В същото време поработете с краката си: пръстите към себе си и обратно, на вътре и навън и т.н. С тази  процедурата натоварването на сърцето и долните крайници се облекчава по най-добрия начин  и се явява най-доброто средство за профилактика срещу варикозното разширяване на вените и тромбофлебитите. Когато изпълнявате тази процедура, не се отива към, а се избягва инфаркта. И това упражнение да ви отнеме най-много 8-10 мин!

Какво да бъде натоварването? При младия организъм увеличаването на пулса по време на бягането от изходно положение може да стигне до 100%, а при възрастните хора - до 50-60%, главното увеличаване на натоварването да бъде постепенно. Ако не сте бягали по-рано, възрастта не е пречка, започнете още сега, като редувате бягане с ходене. При бягането обменните процеси се увеличават рязко, в т.ч. и холистериновите. Много свързват повишаването на нивото на холестерина с процеса на стареенето, отчасти това е така, но Е.И. Чазов, в зарята на своята научна дейност,  е доказал, че не трябва да се боим от това. Холестеринът с ниска плътност (ЛНП) с високото си съдържание, при липсата на хомоцистеина, полепва на стените на кръвоносните съдове и съдейства за образуването на артеросклеротични плаки, а холестеринът с висока плътност (ЛВП) с ниското си съдържание се изработва в черния дроб, изсмуква ЛНП от клетките и с потокът на кръвта го доставя в черния дроб, където последният го разрушава. Мнозина мислят, че старостта е състояние, което означава угасване на организма и силите ни трябва да се разходват икономично. Обратното, старостта е такова състояние, от което доброволно сте се “изгонили”, и само с активния си начин на живот може да усилите приспособителните механизми, които не само ще препятстват процесите на стареене, но и ще помагат за общото ви оздравяване. Основната профилактика на артеросклерозата се осъществява от нормалната работа на чревния тракт и черния дроб, заради това за тях е от съществено значение периодичното им очистване и разделното хранене.

Бягането е важно и заради още една полза. В отличие от упражненията, които се изпълняват по време на ритмичната гимнастика,   бягането  се съпътства с удари по петата, от което противоударът премества нагоре стълба от кръв в кръвоносните съдове. Такъв хидродинамичен “масаж” укрепва стените на кръвоносните съдове, усилва обменните процеси в костите, пречи на отлагането в тях на холестерин и соли и съдейства за по-бързото им измиване и последващата профилактика на артеросклерозата.

Бягането е и зареждане с бодрост. Нашата Земя е покрита с мрежа от магнитни силови полета, които от север на юг са на всеки 2 м едно от друго, а от запад на изток – на 2,5 м. Човекът по същество е биоелектрическа система, и с помощта на захранването  с енергия от вън на организма, последният като акумулатор, се дозарежда с нея, а след това при необходимост  я разходва. Колкото повече магнитни линии пресича човек и колкото по-често работят клетъчните мембрани, толкова по-силна е електродвижещата сила на организма и толкова повече е енергията.

Да споменем още една крамолна мисъл, която обяснява преимуществото на бягането в лек тръст пред ходенето. Работа се състои в това, че при бягане задължително откъсвате и двете си стъпала от земята, която е силно електромагнитно поле. Отделяйки крака (особено босите или обути с естествени материали) от земята, прекъсвате електрическата връзка с нея, и в организма протича влияещ ефект, както когато лампата угасва и след това светва.

Ходете в бързо темпо 3-4 км, оценете състоянието си, а след това го пробягайте с лек тръст. Сравнението ще бъде в полза на лекия тръст, изпотяването ще бъде повече. И още едно важно допълнение, което касае бягането в лек тръст. До последно време се считало, че клетките на мозъка не се възстановяват. Но американският невробиолог Фрейд Гейдж със сътрудниците си доказа, че по време на такова бягане , в колела,на мишките от опитна проба, се наблюдава повече от 2 пъти увеличаване на количеството на нервните им клетки, в сравнение с  тези от контролната проба; увеличила се също и активността на биопотенциала на мозъка. Забелязано било, че това става, ако физическата работа се върши с удоволствие, до като при нежелателна работа такова нещо не се наблюдава. За това се стремете при бягането лек тръст,  то да ви носи наслада, което пък подпомага отделянето на специфични морфиноподобни вещества, които доставят   чувството на радост.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 352635
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930