Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2012 14:28 - МИКРОЕЛЕМЕНТИТЕ И ТЯХНАТА РОЛЯ В ЖИЗНЕНАТА ДЕЙНОСТ
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 4295 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.12.2012 21:28


(по д-р Неумивакин)


   Ролята на микроелементите в жизнената дейност на организма е огромна. Без тях практически не може да протече нито една окислително-възстановителна реакция. Не напразно много изследователи свързват заболеванията най-напред с нарушения на електролитния баланс, т.е. на взаимовръзката между различните микроелементи.

   Минералните вещества не се образуват в организма и по тази причина се явяват незаменима съставна част от нашия хранителен режим. Разбираемо е, че в подбора на необходимите макро- и микроелементи съществува трудност във връзка с една особеност: техният обмен е много тясно и взаимно свързан. Така  например, излишъкът от мед винаги се съпровожда с недостиг на цинк, манган, калций, а пък тяхното попълване е невъзможно без предварителното отстраняване на излишъка от мед. Когато пък съдържанието на цинка в организма се повиши, това води  до недостиг на мед и олово, които от своя страна  са необходими за нормалното кръвообразуване. По такъв начин, опитът за изкуствено въвеждане в организма на единичен микроелемент става безпредметен и нецелесъобразен, например на селен, йод, доколкото при недостиг на някой елемент в организма се блокира системата за техния обмен. В това отношение най-переспективна е системата за приемане на препарати на основата на природни цеолити от типа литовит (lit – камък, vit – живот или камък на живота = жизнен камък, не е известн да се предлага на българския пазар, к.м.), в които всичко, което е необходимо за организма, е балансировано,  а последният сам пък регулира всичко ставащо в него. И, което е най-интересно, тези препарати нормализрат физиологичните норми за макро- и микроелементи, едновременно с това  извеждат излишекът от тях, като тежките метали, радионуклеиди, т.е. притежават универсално действие.

   Към макроелементите се отнасят: калция, фосфора, магнезия, натрия, калия; към микроелементите: желязото, медта, цинка, мангана, хрома, селена, йода, флуора, лития, кобалта, силиция. За част от тях ще стане въпрос в този текст.

   Подържането на постоянство на вътрешната среда от организма се нарича хомеостазис, скоростта на химичните и другите реакции — хомеорезис и взаимоотношението между структурите на органите — хомеоморфоза. Кислинно-алкалното равновесие на организма трябва да се намира в достатъчно твърди граници на pH (7,4 +0,15), и отклонението му в една или друга страна —вече е болест.

   Как точно трябва да работи сложният механизм на човешкия организъм, така че всичко в него да се намира, както казват лекарите, «в границите на физиологичните норми»?

   Да се съсредоточим още един път на калция. На калция, например, се пада до 1,5% от масата на тялото ни (от 1 до 1,3 кг). Калцият основно се съдържа в костите и е техният структуриращ елемент, където постоянно протичат процесите на обновяването му: при децата през 1-2 години, с увеличаване на възрастта през 10-12 години, а у възрастните хора още по-бавно. Не е излишно да се напомни, че процесите на “умиране” и на “раждане” на нови клетки в структурите протичат в течение на целия ни живот: кръвта “живее” в границите на 4 месеца, клетките на  СЧТ — 6-14 дни, белтъчините — 5-6 месеца и т.н. Установено е, че вследствие на варенето, печенето, така както и всички микроелементи, витамини и други вещества, органичният калций, който се съдържа в съответните продукти, преминава в неорганична форма, и повче от 60% от тях прминават транзит през организма ни или това води до образуването на отлагания от соли. Колкото повече постъпва калций от растителна храна, зърнени култури в организма ни толкова повече състоянието на костните тъкани става по-добро, и обратно. Продуктите с киселинна реакция (като месо, животински мазнини, мляко, изделия от бяло брашно, захар и други) водят до нарушаване на обмяната на калция, привеждайки го в неорганична форма.

   Сега много  специалисти обясняват, например, че калцият е носител за всички смъртни грехове, защото разболявал човека. Действително, с напредванне на възрастта, се наблюдават все повече процеси на резорбция, разрежедане на костната тъкан, поради недостиг на калций, и нарушения на взаимоотношението му със силиция. Калцият, вследствие на неразбиране, по-често преминава в неорганична форма, и макар човек да приема много от него, в този вид той не може да се усвоява от организма му, вследствие на което често възникват фрактури на костите, особено на шийките на бедрените кости, които са носещите на големите натоварвания.

   Органичният калций нормализира киселинно-алкалното равновесие за сметка на калциевия монофосфат, който понижава киселинността в организма, отбележете че, онкоклетките живеят в кисела среда. Лауреатът на Нобелова премия Отто Варбург, със съавтори, даже е разработил препоръки за профилактика и лечение на рака с помощта на калций, съчетавайки го с биологични активни вещества.

   Органичният калций служи за подобряване на обменните процеси, работата на черния дроб, бъбреци, СЧТ, гъвкавостта на ставите, гръбначния стълб, мембраната на клетките.

   Както е видно от изложеното, в развитието на патологичните процеси и стареенето на органоизма е виновен не органичният калций, а неорганичният, с което човек може да се бори, като се ползват препоръките, дадени в книгата ( на д-р Неумивакин, чието заглавие и съдържание, за съжаление на руски език, е посочено в по-преден текст,к.м.).

   Известният руски ветеринар  С. А. Аракелян е предложил рецепта за подмладяване, нормализираща калциевия обмен в човешкия организъм и явяваща се много добро профилактично и лечебно средство. Оказва се, че лимонената киселина — това е единствената киселина, която се съединява с калция в организма и образува лимонено-калциевата киселина, а тя е уникална киселина с алкалните си свойства. При нейното разлагане, калцият и фосфорът се освобождават без каквито и да е особени енергийни загуби. Освен това, лимонената киселина, съединявайки се с молекулите на АТФ (вижте в по-предните текстове, к.м.), също се освобождава енергия, като по такъв начин се подобрява работата на организма по преработката на храната.

   Но и това още не е всичко. Лимонената киселина, като се съедини с амините (белтъчините), образува аминолимонена киселина с отрицателен заряд, а от 20 аминокиселини само 3 са отрицателно заререни, и те играят голяма роля в обменните процеси. Споменатият Сурен Аварович  (Аркелян) предлага рецепта за подмладяване, която може да се прилага във всяка възраст, особено в напредналата (виж. « Очистване на ставите и лечение нарушенията при обменните процеси 3 », к.м.).

   Интересна е връзката между инфаркта, инсулта с калция: ако последният е 3-4 пъти по-малко от нормата в косите, то в течение на близките 2-3 месеца може  да настъпи криза. Антагонистът на калция е силицият.

   Силицият  е един от много необходимите елементи за организма. В 1970-а година при изпълнение на програмата за космически полети ние (споделя д-р И. П. Неумивакин) отделяхме необходимото внимание на силиевоорганичните съединения (М. Г. Воронков, Л. Г. Полевой и др.); за съжаление, работите не бяха завършени.

   Силицият това е: провеждането на импулсите в нервната система (в радиоелектронната апаратура играе ролята на елемента - пиезодатчик), еластичността на кръвоносните съдове, на клапанния апарат, нормализацията на биохимичните и енергетичните процеси в организма и много други роли. Една от важните особености на силиция е способността му да образува колоидни съединения, които «прилепват» към себе си патологичната среда — били то микроби, гъби, трихомонади, хламидии, кандиди и т.н., но не засягат полезната микрофлора. Неорганичното вещество на силиция — каолин (вид глина с бял цвят)— под действието стомашния фермент силиказа се превърща в органична форма. Силицият винаги не достига в организма, което се усеща особено от бременните жени или от бързо растящия организъм на бебетата, когато под нялаква форма ядят креда. В дейстителност не достига не само калция (калциевия карбонат под формата на гипс), но и силиций.

 При недостиг на силиций калцият придобива неорганична форма, организмът «ръждясва», а костите стават порьозни (крехки, чупливи). Тези два елемента трябва да са в равновесно състояние, как и всичко в организма.

   От къде да вземем силиций? От под  краката ни, на дълбочина от 5-8 м, в глината с белеещ се, розовеещ, гълабов цвят, известна като «каолинова, каолин, хума». В тази глина се съдържат практически всички микроелементи, с които се попълва организма, и тя работи също така и като сорбент. Взема се по 1 ч. лъжичка 1 път на ден, разтворена в 1/2 чаша вода, разбира се, без утайката, която  остава на дъното на чашата. Такава вода още се нарича «силиконова» (за разлика от кремъчната / силициевата, в която известен период е имало камък — кремък), вероятно, поради това, че в природата силицият е повече, — в десетки, сотици пъти, от колкото другите елементи. (На силиция се падат 29,5% от масата на земната кора.)

   Не напразно наричат силиция елементът на живота. Само когато използвате самостоятелно добита глина е необходимо леко да я  нагреете, така ще отстраните микроорганизмите, които биха могли да предизвикат алергична реакция.

   Много силиций има в поникналите зърна на пшеницата, овеса, ръжта, ечемика. Напоследък  при лечилителите все по-голяма популярност придобива кремъкът — биологичен кристал, формиран от микроорганизми в периода креда (третия последен период на геоложката ера мезозой, к..м.) в продължение на хилядолетни превръщания на силициевия двуокис Si02 в органична маса - кремък. Кремъкът, това е камък с черен цвят, в природата залежи от него се срещат рядко, в някои области на Белорусия, в Канада, там, където се добива гипс.

   В земната кора кремъкът - силициевият двуокис заема около 12% от масата на земната кора. Той е силен биокатализатор, способен хиляди пъти да усили окислително-възстановителните процеси, благодарение на което водата се активира, става бактерицидна, кристално чиста и придобива целебни свойства, които се съхраняват с години. Струва ни се, че тази особеност на кремъчната вода й придава не самият камък, а остатъците от органичните съединения от този животински свят, който е съществувал в геоложкия период креда преди милиони години. Противопоказания няма. Достатъчен е 15-20 г кремъ, дори на 1 м3 вода, за да се превърне тя в «жива» вода след 5-7 дни и да съдейства за нормализирането на всякакви функционални или патологични състояния в организма.

   Водата трябва да се приготовя в стъклени съдове (3, 5, 10, 20-литрови) на светлина, но без воздействие на пряка слънчева светлина и да се приема до 1 л в ден, по 1 чаша до 15 – 30 мин преди хранене и след 1 ч 30 мин след него. С тази вода може да се приготвя чай, супи. Съхранява се при температура не по-висока от 50 °С. В случай, ако (след година-две),  забележите на кремъка светла тънка ципа това значи, че външният слой на кремъка е отдал своите полезни вещества, трябва просто да го очистите с четка за зъби със солен разтвор, след което да се измие в обикновена вода и отново се използва или се рачупва на по-малки части. След началото на използване на кремъка, той се съхранява само във вода, не на пряка слънчева светлина; вода, в която има кремък, не трябва да се вари, тъй като при нагряване кремъкът се разлага.

   Йодът е един от най-важните елементи, които се явяват основа за стартиране на имунната система, работата на хормоните, ферментите.

   В Русия (това е твърдението на д-р И. П. Неумивакин,к.м.) недостигът на йод е глобален проблем, който по-рано по някакъв начин е компенсиран с  йодирана сол. Наи-добре е да се приема т.н. «син йод» ( по И. В. Мохач - “синий йод” : йод, калиев йодид, картофено нишесте, вода. В 100 мл се съдържа 400 мкг йод; много полезно лечебно средство, особено за лечение на щитовидната жлеза и др., к..м.). На страдащите, от болест на щитовидната жлеза, болни се препоръчва лекарството тиреоидин (thyreoidinum,к.м.), който в ред случаи не им помага. Това е свързано с обстоятелството, че чревният тракт и черният дроб са замърсени и трябва предварително да се почистят. Много йод се съдържа в морските продукти. В някои страни, Япония, САЩ, дървеното  масло се използва с йод, което се счита за по-рационално.

   Независимо, че йодът в земната кора е 0,0001 -0,0003% от масата й, ролята му в живота на живите организми е огромна. Йодът е единствен от микроелементите, който участва в биосинтеза на хормони, образуване на тироксина, от който зависи състоянието на енергийния обмен и количеството на топлинната продукция в организма. Тироксинът въздейства активно на физическото и психическото развитие на детето, за съзряване на тъканите, регулира функционалното състояние на централната нервна система и емоционалното състояние, влияе на всички обменни процеси, ръста, детородната функция. Недостигът на йода това е и недосената беременност, спонтанния аборт. Сега недостига от йода вече изпитват до 40% от хората, а децата — до 90% (в Русия, пише д-р Неумивакин, к.м.), а това е по-бърза уморяемост, раздразнителност, лошия сън, отслабване на паметта, ниският ръст, олигофренията, разстройството на нервната система и др.

   Селенът е необходим за изработване на хормони и ферменти. Възпроизводството на поколение, развитието, стареенето, заболяването на кръвта — всичко това зависи от селена. Използвайте такава рецепта: денонощната доза селен се съдържа в 2 г дрожди, само преди приемането й те трябва да се залеят с вряла вода, за да ги «убиете», и се пият с водата, но само без захар. Може да използвате и препарата нооселен (на български език не ми е известно да се среща лекарство под това име (може и да греша), а има и препарат “неоселен”, който се ползва за същите цели, к.м.).

   В последно време бе изяснена огромната роля на селена, влизащ в състава на ензимите (прорасналите зърна), защитаващи артерийте и клетъчните мембрани от увреждания от свободни радикали, а това означава профилактика на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Селенът е един от изключително необходимите за  организма ни микроелементи, за съжаление, не се произвежда в организма ни, източник за него са соевите зърна и пълнозърнените — пшеница, ръж, ориз, а също лука. По норма трябва да бъде до 200 мк/г, в случай на превишаване на тази доза е възможно опадване и разрушаване на зъбите, ноктите, разстройство на СЧТ. Но, като правило, той не  е повече от 40-50 мк/г в тези растения.

   Магнезият е един от малкото елементи, които играят огромна роля при изработването на енергия: предаването на нервните импулси, синтеза на белтъчини, регулирането на кръвоносните съдове, мускулите, усвояването на глюкозата, изграждането на костната тъкан, обмяната на веществата. Недостигът от магнезий води до нарастване на раздразнителността, остлабване на имунитета, депресия и т.н. Известно е, че важната роля за регуляцията на холестерина принадлежи на лецитина — аминокиселината, която се образува под действието на фермент, содержащ витамин Вб, а последният не може да се образуват без магнезий. Ако  употребявате калций с витамин С за укрепване на костите, без магнезий, това е безполезна дейност. Калцият се усвоява свамо в присътствието на магнезия, който, между другото, почти винаги не достига, особено при жените. Наличието на магнезий е също и профилактика на камъните в бъбреците. Магнезият може да се набавя от прорасналите пшенични зърна, хляб от едросмляно брашно, салатите, пресните зеленчуците (под кожичката им), соята, в които той е в достатъчно количество.

   Германият, който много се съдържа в пресния чесън и който е значително по-малко в рекламираните  т.н. «царски таблетки», осигурява еластичността на кръвоносната система, клапанния аппарат и т.н.

   Калият се намира в клетките за да ускорява вътрешноклеточните процеси, помага за извеждане на водата от организма, и е най-съществената структура на нервната и мускулните тъкани, особено на сърцето и еритроцитите.

   Натрият се съдържа в плазмта на кръвта и междутъканната течност, задържа водата в организма и е нещо като ключ за отваряне на каналите (физиологичните прозорци), по които в клетката постъпват необходимите вещества. По тази причина недостигът на натрий в организма оказва влияние на работата на всеки орган. В частност, при хората, които спазват диета без сол, в кръвта им се наблюдава увеличение на количеството на ренин — хормона, който, на свой ред, предизвиква спазми в кръвоносните съдове и води до образуване на тромби, инфаркти. Взаимовръзката в работата на калия и натрия, а също тяхното физиологично съотношение играят огромна роля в осигуряване на работата на нещо като помпа, която нагнетява необходимите вещества в клетката и отстранява от нея преработените продукти от жизнената й дейност. Колкото по-точно работи тази система, толкова повече е съдържанието на калий в клетката ( което ще рече растителна храна, зеленчуци) и по-малко натрий (оптималното количество сол), толкова в по-малка степен е рискът, свързан със заболявания, особено на сърдечно-съдовата система ( като хипертония, инфаркт, инсулт, тромбофлебити и т.н.).





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 352535
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930