Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2012 15:32 - КОГАТО НИ СПОХОДИ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ, КАК САМИ ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ НЕГО !
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 3260 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.06.2013 06:43


(по д-р И. П. Неумивакин )

  

 Известно е (разбира се, че не на всички), че дивите гъски, в отличие от домашните, не боледуват от захарен диабет. Този факт принудил учените да се замислят: защо е така? Причината за болестта, известна като, диабет, лежи в неспособността на панкреаса – подстомашната жлеза, да изработва инсулин, поради което захарта попада от кръвта в клетката в по-голямо количество от неоходимото. Но тъй като въглехидратите бързо се разрушават,  а запасите от тях в организма им не са големи, то дивите гъски не биха могли да прелетят и няколко километра. Оказва се, че гъските «затлъстяват» преди полет, т.е. натрупат мазнини (вероятно, както и всички прелетни птици), които, разлагайки се до крайния продукт — захарта, не изискват инсулин. Когато проверили това:  отстранили панкреаса на дивата гъска, но тя останнала жива, а домашната, вследствие на същата операция, умряла. При болните от диабет предимно се наблюдава въглехидратния обмен/метаболизъм. В същото време, например, чукчите, които с часове могат да бягат редом с нартите/шийните  и имат явно изразен метаболизъм на мазнините, не боледуват от захарен диабет.

 

   Още един път да подчертаем: захарният диабет — не е наследствено заболяване, родителите могат да предадат само предразположението към него, а вие вече сами, по-вероятното е, с помощта на тези същите “палиативни роднини”(които понижават тежестта на симптомите на заболяването, но не го лекуват, к.м.), си помогате да се появи диабета (чрез обилнната консумация на сладки храни, шоколад, изделия от много финно смляно брашно, млеко, изключване на растителната храна от менюто и др.).

 

   Това  ужасно заболяване излиза на едно от първите места по заболеваемст, което е особено опасно за децата. Диабетът, това означава голямо натоварване на панкреаса, основно за сметка на начина на живот: използването на рафинираните продукти, белия хляб, сладкарските изделия, сладоледите, месната, тлъстата храна, ограничяването на двигателната активност, моториката на чревния тракт, смесената храна, т.е. всичко това, което образува шлаки в нашия организъм, както вече сте прочели в предните текстове  на блога sandlih. Като правило, когато при децата се развива  инсулинозависим диабет, веднага им назначават инсулиново лечение. Животът на детето така се превръща не в радост, а във вечен страх от болестта. При възрастните, като правило, възниква  инсулинонезависим диабет.

 

  Трябва да се помни и да се съобразяваме с изискванията на един от основноте закони в Природата: потребяваното трябва да съответства на изразходваното, което даже може да бъде и в повече. В противен случай възниква риск от различни заболявания, а не само от диабет, главно от инсулинонезависимия тип. При този тип диабет бета-клетките ((β-Клетки)  се отделят от панкреаса и произвеждат хормона инсулин, който понижава нивото на глюказата в кръвта, к.м.) функционират нормално, но организмът получава повече храна, от колкото се изразходва, а панкреаса отделя повече инсулин, защото организмът «мисли», че той ще бъде изразходован по предназначение. Това обаче не става: макар инсулинът в клетките да е много, той не може постъпи в неработещите клетки, и те губят чувствителността си към него, което е и причината за развитието на диабета от 2-ри тип. И никакви лекарства не могат да заставят клетката да използва глюкозата.

 

   Само по себе си повишението на концентрацията на инсулина в кръвта насърчава развитието на исхемична болест на сърдцето и други проблеми, а лекарствата, водещи до увеличение на работата на бета-клетките, само още повече изощават панкреаса, предизвикайки допълнително различни усложнения, свойствени за диабета, и сам той преминава вече в диабет от  1-ви тип, което още повече влошава состоянието на болния. Всъщност пониженият обмен на веществата, който е свойствен на всички хора заради отсътствието на физическа активност, не изисква много инсулин и работа на бета-клетките с целия им клетъчен апарат, включително митохондриите (клетъчна структура с функции при клетъчната смърт, пъпкуването, производството на стероиди и АТФ – енергията на клетката и организма, к.м.), които стават един вид “безработни”. Колкото повече се употребяват въглехидрати, особено лекоусвояемите, толкова повече инсулин е необходим, и панкреасът работи на границите на своите физически възможности. Организмът, на свой ред, реагира на това явление с образуването на антитела към бета-клетките и инсулина, т.е. възниква автоимунно състояние, при което вместо инсулин се произвежда повече проинсулин (основната форма за запазване на инсулина, но без инсулинови функции, к.м.), който пък разрушава самия инсулин с помощта на съответни ферменти, и диабетът във всички случаи може да премине в диабет от 1-ви тип. При това състояние клетката въобще губи чувствителността си към инсулина.

 

   Възниква следният вопрос: може ли да се възстанови способността за производство на инсулин на бета-клетките и другите елементи на панкреаса и те отново да започнат да го произвеждат? Да, разбира се, но само с помощта на увеличаване на интензивността на работата на клетките, когато ще се появи потребност от инсулин и той напълно ще бъде обезвреждан / оползотваряван от работещите клетки.

 

   Как да се направи това? А.С. Залманов посветил целия си живот на ролята на капилярите (като при това  се запознава, когато заминава за Германия след 1921 г., и с монографията за капилярното кръвообращение на датския нобелов лауреат А. Крог к.м. ), това «периферно сърдце» в жизнената дейност на организма, и доказал, че при всяко каквото и да е физическо действие, с помощта на мускулите, започва да се помпа кръв  и, включвайки запустелитите кръвоносни съдове, усилива добиването / образуването на енергия, за сметка на увеличаването на снабдяването на клетките с необходимите вещества и кислород, независимо от възрастта им. Удивителното в този случай е, че при физическата работа на капилярите, те се развиват не само в мускулите на сърдцето, но и в мозъка, защото основната роля на течностния «конвейер», по помпането на организма, приемат върху себе си не само капилярите, но и повишения тонус на мускулите, в които те лежат, а също и «помпите», разположени в дясното предсърдие - диафрагмата (по д-р Неумивакин "главното венозно сърдце", к.м.) и “спомагателното венозно сърдце” — мускулите на прасците, в ставите, които работят също като помпи. При физическата активност много по-икономно започват да работят сърдцето, системата на дишането, при което този процес се наблюдава независимо от това, от какво  страда човек: било то диабет, хипертония, прекаран инсулт, инфаркт, различен род заболявания на ставите.

 

   Както е доказано от спортните физиолози, активизацията на скелетните мускули води след себе си до нормализирането на всички обменни, енергетични и биохимични процеси на имунната, ендокринната, сърдечно-съдовата, дихателната системи и опорно-двигателния апарат. Необходимо е също да се отбележи, че физическите упражнения не могат да заменят инсулина, а само могат да намалят дозите му. Така постепенно, с увеличаване на физическото натоварване на лицата, които  страдат от диабет, особено от 2-ия тип, се изключват всички фактори на последващото му развитие и усложняване, а след това протича и неговото излекуване.

 

   Общоприето е мнението, че енергетичните загуби се попълват в мозъка само за сметка на захарта. Но, както е считал Ф. Батмангхелидж, това е вярно само за тези случаи, когато в организма се наблюдава малко съдържание на вода и соли, което от своя страна води до отслабване на добива на енергия. Разглеждайки проблема с диабета, никой от учените не обръща внимание на работата на мозъка. Мозъкът е програмиран така че, автоматично повишава нивото на съдържание на глюкозата в организма, тъй като тя директно се разходва от него без участието на инсулина. Това особено се проявява при обезводняване на организма, защото водата лежи в основата на енергетичните процеси в клетката, и в такива случаи мозъкът се  ползва само от захарта, която се появява в кръвта. Не сте забелязали, вероятно, че при стресови ситуации, когато организмът се нуждае от много енергия, човек иска нещо да яде? Недостигът на вода в организма забавя метаболичните процеси и усвояването специално на солта, която отговаря за регулиране на обема на водата извън клетките. Количеството на съдържащата се сол в организма зависи много от аминокиселината триптофан (една от десетте много важни за живота ни аминокиселини, к.м.), която също отговаря и за нивото на съдържание на сол в организма. При понижаване на количеството на триптофан и, съответветно на солта, отговорността за задържане на водата в организма поема захарта, което се отразява на повишаването на количеството й в кръвта. Когато не се изработва достатъчно инсулин, клетките на организма не получават достатъчно от необходимата глюкоза, калият остава извън тях, а и съпровождащата го вода също не прониква в тях. Мнозина свързват диабета с генетичната предразположеност на структурата на ДНК, където е записана цялата информация за организма, и която също не може нормално да функционира без достатъчното количество вода и да регулира всички функции на белтъчните структури.

 

   Инсулинът. В този случай, той се явява това вещество, от което зависи проникването на калия в клетката. Ако той остане извън клетката, това ще предизвиква появата на аритмия, сърдечни пристъпи и даже спиране на сърдцето. Това обстоятелство за сетен път подчертава известното, че инсулинът регулира обема на водата в клетките.

 

   Зависимостта на мозъка от захарта предизиква приятното усещане от сладкото. Ако захарта в кръвта е малко, черният дроб започва да я произвежда, отначало от нишестето, след това от белтъците, а след това от мазнините. При мускулната активност с помощта на ензими — хормоните на чувствителната липаза — мазнините се разграждат, като образуват захар, която се разходва за енергийните загуби. Ето  защо мускулните натоварвания трябва да бъдат задължително условие за живота на диабетиците. Тези ензими едновременно очистват кръвоносните съдове от мастните отлагания. Ако човек се намира в състояние на хиподинамия (нарушени основни функции на организма, при ограничения на деятелната активност, силата на съкръщаване на мускулите и т.н., к.м.), но работи в усилен режим или стрес, той счита, че за компенсиране на недостига на енергия трябва да употребява калорийна храна. Но  в този случай само 20% от хранителните вещества и глюкозата се доставят на мозъка; останалото се доставя на клетките на организма или се заделя за запас. Надявам се, че сега вече разбирате, защо човек натрупва излишно тегло? В такива случаи ако, вместо да ядете, приемате подсолената вода, която за около 90 минути отстранява чувството за глад, вие просто постепенно ще се освобождавате от излишното си тегло, което е по-добре, отколкото ако спазвате някави диети.

 

   Приемането на вода 15-20 минути преди ядене, предотвратява повишаването на концентрацията на кръвта, която поглъща необходимата й вода от близко разположените клетки. Когато запасите от вода се изтощават, за разход отива енергията, която се съхранява в запасите от калций в клетките и костите. При това когато една молекула калций,  се отделя от друга,  се свобождава една молекула АТФ (пълното име е в по-предните текстове, к.м.), за сметка на което се образува и енергия. Когато водата и калцият се употребяват в достатъчно количество, отпада необходимостта от освобождаване на енергия, съхраняваща се в резервите от калция. За това костите се явяват отличен източник на енергия. Нашият организъм притежава много тънък механизм на абсорбция на елементи, в резултат на което в него попада не всичкият калций. Трябва само да се ограничи мазната и печената храна. Мастните кислелини се заменят с аминокиселината триптофан, която, като се съединява с албумина, не дават да се разрушава черния дроб. Мастните киселини, разделяйки триптофана от албумина, образуват свободнен триптофан, повече от 20% от който се разрушава в черния дроб. (продължава)





Гласувай:
2



1. hinki - Благодаря за поста.
04.12.2012 16:31
Много е интересен.
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 350634
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031