Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2012 19:59 - ГРЪБНАЧНИЯТ СТЪЛБ - ОСНОВЕН ЕЛЕМЕНТ НА ЗДРАВЕТО НИ
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 4355 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 20.11.2012 22:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 ГРЪБНАЧНИЯТ СТЪЛБ - един от основните елементи на здравето ВНИМАНИЕ! ОСТЕОХОНДРОЗА

   За състоянието на здравето ни, покрай храненето и дишането, голяма роля има гръбначният ни стълб. Първото заболяване, на което не се обръща адекватното внимание, при прекратяването на растежа, е болестта на гръбнака - остеохондрозата. Това се получава, дори ако човек не е боледувал, не пуши и не пие алкохол. Разбира се, в някои случаи, нарушението на правилното подреждане на прешлените на новороденото се поражда още при раждането.
   Работ
ейки с акушери и гинеколози, ние (Д-р Неумивакин) нееднократно сме наблюдавали картина, която в родилната операция се нарича "оправяне" на главата на новороденото с ръка. Просто така е удобно да се поема детето. Но при това обикновено се изместват шийните прешлени, особено на първия прешлен към черепа, което в последствие води до всякакви нервни и съдови заболявания. Оказва се, че заедно с радостта можете да получите наследник с инвалидно увреждане на външния вид, което по-късно ще се изучава и изяснява, за да се разберете защо човек е болен. Нищо чудно, че при раждане в някои болници, по света работят специалисти по алтернативна медицина – хиропрактици, които извършват необходимата корекция на гръбначния като се предполага, че този човек в бъдеще ще бъде здрав. Показателно е, че новороденото веднага се прикрепва към гърдите на майка си и е с нея в стаята до изписването им. Оказва се, че още от първата минута, колкото повече време детето е  на майчиното мляко(коластра), то толкова повече получава от хормоните, които контролират на растежа и съзряването на мозъка му, а освен това са от полза за физическото и духовното му развитие и осигуряват основата на имунитета му. Това същото е свързано и с присъствието на детето в биополето (аурата) на майка си, за което по време на хранене нищо друго не трябва да съществува.
   Живот
ът след раждането на детето - това е тежко изпитание, защото то 9 месеца е било във водата при условия на безтегловност, и сега вече е под въздействието на земната гравитация. Ето защо през по-голямата част то трябва да лежи, а  пребиваването във вода – това е спомен от предишен живот и за по-бързо укрепване на мускулите и на акта от плаването. Повиването му в пелени представлява корекцията на оста на гръбначния му стълб и оформянето на долните му крайници. Просто имайте предвид следното обстоятелство.  Вие вероятно сте забелязали, че някои от хората, особено жените, движейки се преплитат крак с крак, не могат бързо да ходят и бягат, а в областта на перинеума и горната част на бедрата са винаги изпотени, подпухнали, което им причинява не само физическо, но и естетическо неудобство.
   Това означава, че
през този период родителите на детето не са обърнали внимание на факта, че между бедрата на детето трябва да има лек просвет. Ето защо, в допълнение към повиването или памперсите между бедрата му, трябва да се вмъква първо леко и след това по-твърдо уплътнение и така да се гарантира, че когато след време детето започва да стои право, горната част на бедрата му няма да се докосват едно с друго. С повиването също така може да се оправи Х или О-образното изкривяване на краката на пеленачето.
   Една от
особеностите на гръбначния стълб е, че след 18-20-та година на подрастващия индивид, значително намалява функцията му да  кръвоснабдява междупрешленните дискове, и те започват да се подхранват от околните структури. Но след всяка болест, с отчитане на рефлекторните връзки, в съответния сегмент на гръбначния стълб, след възстановяването, остава следа, като "залепване" или отлагания от соли. Можете да установите това, ако, например след като детето се излекува, го обърнете по корем, прекарайте пръсти през гръбнака му и връзките между него и ребрата на детето и  внимателно извършете разтягащи движения в  страни и по протежение на гръбначния му стълб. Ще чуете звук на хрускане от оправянето им. Изчезването на този звук след последващо повтаряне на същата операция, показва нормализиране на функционирането на ставите на гръбначния стълб в местата на съединяването им с ребрата.
   Според официалната статистика
и данни от различни автори, делът на остеохондроза в общата клинична практика на заболяванията е между 30 и 80%. Това се дължи на факта, че чрез проявата на някои симптоми, които са предизвикани от остеохондроза, пациентите се обръщат към други специалисти, които не са запознати с нейните клинични прояви, особено в ранните й етапи. Малко са лекарите, дори невролози, включително специалистите по мануална терапия, които обръщат внимание на следното. Доказано е, че до 80% от времето си, с начало от ранните си години, хората  са в състояние, когато флексорните им (сгъващите)  мускулите са по-обтегнати. Това се обуславя от слабата физическа подготовка, спането на много меко легло, страх, несигурност и др.

До сега, конвенционалната медицина се е отнасяла към остеохондроза като неизбежен процес, който протича в тялото и за който няма средство за лечение. Колко хора, например, страдат от главоболие, заради което използват много лекарства, и всичко е без резултат, само пациентите стават зависими от лекарствата. Причината се крие, всичко на всичко от възрастовите промени, в нарушаването на кръвоснабдяването на мозъка от гръбначната артерия, която , в резултат на остеохондроза, допълнително се притиска в горната част на шийните прешлени. Изместването, един спрямо друг,  на 1-ви и 2-ри шийни прешлени и спрямо черепа и продълговатия мозък като правило, се наблюдава дори и при раждането  (а от него зависят всички жизненоважни функции на организма)? Манипулирането само на шийните прешлени може да отстрани както много от функционалните така и патологични промени, което и правят специалистите по мануална терапия.
   Лошото състояние на гръбначния стълб, както и старостта - не е заболяване, а състояние, в което вие сте се докарали поради отношението си към тялото ви и от което, независимо от възрастта, се оказва, че може да намерите начин да оправите, но трябва да положите собствените си усилия.
   П
рактически почти всички болести са свързани със състоянието на гръбначния стълб и осанката ви. Вероятно не знаете, че ако стоите прав, натоварването на третия ви лумбален прешлен е 150 кг, и ако седите изгърбен - вече 275, лежейки на страни – 75, на гърба - 25, и по корем - 15 кг. Установено е, че животните не страдат от дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, тъй като те не изтърпяват натиск върху прешлените, какъвто е характерен за човека. Ето защо, когато правите сутрешната си гимнастика (ако въобще я правите), най-малко направете малка разходка на четири крака напред и назад или по ръцете и краката, като се огъвате в кръста: вдигнете таза си нагоре, главата надолу, отпуснете таза, така че когато корема ви докосва пода, главата ви да бъде вдигната нагоре. Раздвижете се сутрин и вечер като махало по няколко пъти - тогава гръбначният ви стълб ще работи нормално. (Позволявам си да допълня следното, като се събудите сутрин, преди да станете, останете легнал на гръб някоя и друга минутка и постъпете както котката като се събуди – протегнете се, с едновременно вдигнане и изпъване на ръцете до над и  зад главата и с изпъване на краката, в същото време стегнете коремните си мускули и тези на таза. Може да повторите и потретите протягането. Препоръката е във връзка с особеността (обяснението е по-долу) на гръбначния ни стълб да се удължава с около 2 см по време на съня ни. С това протягане го събирате в нормалното му състояние и избягвате евентуални “захапвания” и изкривявания. Допълнително спомагате за ускоряване и облекчаване на работата на отделителната си система. к.м.)
   
Корпусът на нашето тяло – скелета ни - се състои от над 200 кости, и в основата му е гръбначният ни стълб (на него те се крепят и окачват).
   
Съединението, което свързват две от костите ни се наричат става​​, която им осигурява флексия (сгъване), ротация (въртене )и разгъване. През целия ни живот смазка за ставните повърхности се ползва синовиалната течност (смазваща, “синовия” гр. > като яйце), която се произвежда основно от естествената растителна храна. Външната повърхност на ставата, костите й са покрити от хрущял, който се състои от плътна еластична тъкан, която не само предпазва костите от износване, но също така им служи като амортисьор.
   На ставите като лостове
са прикрепени мускулите и ставните връзки, които като панти осигуряват свобода на движението им. Всички кости са покрити с траен плътен външен материал, състоящ се от калций, фосфор и микроелементи. Вътре в костите са порести и запълнени с мазнини, това е депото с резервни запаси. В дългите тръбни кости се разполага костният мозък, който произвежда елементите на кръвта. В допълнение, костите имат и защитната функция, независимо дали е черепа - за мозъка, гръдният кош – за вътрешните органи, таза – за възпроизводителния и отделителния апарати.
   Какво
представллява гръбначния стълб? (без да се впускаме в анатомични подробноси, к.м.)
   Основата
 на гръбначния стълб са прешлените, които са съставени от костно тяло и междупрешленен диск. Функционална единица на гръбначния стълб е двигателният сегмент, състоящ се от съседни прешлени, свързани със сухожилия и мускули. Както всяка кост, горната и долната част на гръбначния стълб е покрита с хрущял, вътре в който има еластично образованието - диск състоящ се от фиброзен (влакнест) пръстен, чийто център е изпълнен с ​​пулпозно ядро, т.нар. гелообразно тяло. Пулпозното ядро, диска, хрущяла, синовиалната течност служат за амортисьор, който работи като пружина като възглавница) и позволява да се омекотяват ударите в структурите на гръбначния стълб, които възникват вследствие ходенето, бягането, скачането, бутането и др. движения. Гелообразното ядро ​​служи като своеобразен нивелир и в случай на разположението му в центъра на гръбначния сегмент осигурява равномерно налягане между прешлените, разбира се, при правилно разположение на крачетата на прешленните дъги помежду им. От телата и дъгите на дисковете на прешлените, главните от които са с бодилков израстък, се образуват канал, в който се намира костният мозък. От него през отворите между крачетата на дъгите в предната част на гръбначния мозък се отклоняват чувствителните, а задната  -  моторните нервни влакна и кръвоносните съдове. Всеки гръбначен сегмент е отговорен за определена част на тялото, но тъй като в тялото ни има много дублиращи системи, над него и надолу по веригата сегменти, в сучай на необходимост, тези сегменти се включват за да окажат помощ за засегнатия сегмент.
   Мускулно-
свързващият апарат е гъвкава еластична структура, която не само помага на гръбначния стълб, но също така поема и част от неговите функции, като така го предпазва от излишни както от статични и така и динамични натоварвания. Надявам се да оцените как в тялото ни всичко е взаимосвързано и взаимозависимо.
   Цялата
тази система трябва да работи в свободен режим, без да среща никаква съпротива, уплътняване между прешлените или намаляване на отворите, през които преминават нервите и кръвоносните съдове. Целият товар, тежестта на тялото, и това е средно 70 кг (50-100), най-вече пада върху гръбначния стълб, а през деня той малко се скъсява, а през нощта отново ще "пораства", разтяга.
   Защо се случва това? Гъвкавост
та и еластичността на гръбначния ни стълб осигуряват физиологичните огъвания в областта на шията и лумбалната област на гръбнака ни отпред, и на гърба и кръста - отзад. Въпреки наличието на такива огъвания, прешлените са разположени успоредно един на друг. Това се дължи на факта, че гръбначните прешлени органи в съответните раздели на предната част са по-дебели от задната, и обратното. Това е нормално състояние на нещата.(продължава)
   




Гласувай:
3



1. sandlih - Надявам се не пропускате, че там се ...
13.10.2012 22:26
Надявам се не пропускате, че там се намира вторият мозък на човека.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 352547
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930