Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2012 21:05 - НЯКОЛКО ДУМИ ЗА АСАНИТЕ В ТЕКСТА “ЗНАЧЕНИЕ НА ВОДАТА ЗА ОРГАНИЗМА”
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 2697 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.10.2012 08:35



В споменатия в заглавието текст на преди публикуван постинг има една препоръка : ”Ето защо при всяко от нарушенията, свързани с разстройство на нервната ни система, особено в структури на главата, е необходимо  да помним това и по-често да правим  упражненията от йога асана 4 и асана 3.”

Надявам се някои от прочелите посочената препоръка да са запознати и с йогските упражнения, но за тези които не са, е следния текст, с който се пояснява  тази препоръка.

Асана на български език означава поза (статично положение) на тялото.  За йогизма, асаната/позата,  е една от основните форми за въздействие върху човешкия организъм за достигане на определени цели, в т.ч. и здравословни.

Д-р Неумивакин препоръчва използването на тези две упражнения, като ги представя в неговия текст за рускоезичните си читатели под имената “березка” и “полуберезка”.  На български език те са известни като “свещ” и като “полусвещ” и са познати на децата още от ученическите им години в първоначалното обучение. В системата на йога те са известни под имената : първата асана - “Сарвангасана”  (на български “сарва” > “всичко”, “анга” > “телесните органи”), като от името се разбира, че упражнението има въздействие върху всичките ни органи, най-вече съдейства за тяхното “подмладяване”, т.е. изхвърля нефункциониращите стари клетки и осигурява възможности на младите работоспособни клетки; втората – “Vipanta  kararil”,  на български   – “випанта” едно от които означава “обърнат”, “карана” > “причина, средство, принцип”; терминът може да се разбира, че  означава “средство (поза) за обратно протичане на процесите”.  

Кратко  обяснение за същността и ролята на тези асани.

Поза Сарвангасана (свещ) ето една снимка на позата на адрес http://www.all-yoga.ru/page/sarvangasana-vbojko
       Техника на изпълнение.

Легнете на гръб с опънати крака; поставете ръцете си до тялото с длани към пода. С дълбоко вдишване, бавно повдигайте нагоре краката си и таза си. Лактите и дланите си опирайте на пода. Без да сгъвате краката си в коленете, ги поставете над лицето си. Притиснете брадичката си към гърдите, а тила към пода.

След това вдигнете краката си до вертикално положение, като подържате гърба с ръце си над кръста. Стремете се да задържате краката си вертикално; вижте основното положение на позата на посочения адрес, а ако пожелаете прегледайте и други адреси. В това положение трябва да дишате бавно и дълбоко с корема си, като отчетете минимум не по-малко 18 пъти дълбоки вдишвания и издишвания.

На първо време престояването в позата да не превишава минута. С времето то може да се увеличи до 10-15 минути, така че да не предизвиква никакви неприятни или болезнени ефекти.

 След като престоите набелязаното време, спазвайте следното правило за безопасност : бавно отпуснете на пода първо тялото си и после краката си, полежете няколко минути и тогава пристъпете към други занимания. Освен този начин, съществуват и  голямо множество от разновидности на позата, които може да откриете в мрежата.

Ползите от въздействието на тази поза не може да се изброят. Тя е известна като майка на позите,  като панацея за излекуване от много болести. Които читатели проявяват интерес, мрежата им предоставя необходимите възможности да се запознаят с много повече подробности. Като изключение,  специално за случая и във връзка с текстовете за храненето и работата на СЧТ, като прегледате отново устройството на дебелото черво на СЧТ и направите връзка с позата, вероятно ще разберете, че последната помага на предната (от дясно на тялото ни) част на това черво да се очиства от задръстването с обработените и вече непотребни хранителни  частици, особено ако при отпускането на тялото си след упражнението, по-напред поставяте на пода лявата си част, а след това дясната.

Противопоказания: високо кръвно налягане, артериосклероза, при повредени шийни и гръбначни прешлени или изместени междупрешленни дискове, болки в шията и плешките, отит, синузит, офталмит, мигрена или силно главоболие, при менструация и бременност, разстройство на стомаха и СЧТ, заболявания на щитовидната жлеза, сърцето, черния дроб и далака.

Поза Випарита Карани (полусвщ) http://www.diets.ru/post/317001/

Техника на изпълнение : легнете на гръб с главата на юг (жените - на север), поставете ръцете си покрай тялото с длани към пода и съберете краката си; като се опирате на ръце, вдигнете краката си без да ги свивате в коленете и ги поставете над и малко зад главата си; подпрете с ръце областта на таза с връзката му с бедрената кост, поставете  изпънатите си крака над главата, така че кокълчетата ви да са на нивото на носа (или очите), а цялата тежест на долната част на тялото да се поеме от дланите и лактите на ръцете ви; главата, шията, лопатките и гърба в горната част да лежат на пода, а тазът да е приповдигнат; брадичката да е достатъчно отделана от гърдите, шията разхлабена, така че кръвта да прили­ва свободно към  лицето; вижте основното положение на позата на посочения адрес, а ако пожелаете прегледайте и други адреси; престояването в позата със свободно дишане да продължава до първите признаци на умора; за да излезете от нея, без да сменяте положението на краката си, се опирайки на лактите си,  след това положете пле­шките и дланите си на пода и бавно отпуснете краката си на пода. Правила за безопасност: не бива веднага или рязко да ставате, разхлабете се и полежете не по-малко от 30 секунди (или след няколко пълни вдишвания и издишвания); упражнението се изпълнява 4 пъти един след друг. Освен този начин на изпълнение има и други, с които може да се запознаете в мрежата.

Ползата от престояването в позата, описано по-обстоятелствено, е следната: излекува от базедова болест; лекува от хипертония и от хипотония; лекува увеличена щитовидна железа; при системно изпълнение предпазва от болести на дихателните органи и ле­кува варикозни разширения на вените; излекува хемороиди; лекува ангини, тонзилити и всички простудни заболявания; изглажда и отстранява бръчките по лицето и шията и им прави добър с масаж; повишава имунитета на организма; отстранява падането на органи при жените (в частност падането на матката); излекува падането на всички вътрешни органи, особено на бъбреците; излекува слабоумието при децата; възстановява умствените способности; усилива паметта; отстранява умората в краката и ходилата; отстранява незначително главоболие и безсъние; намалява усещанията от болки при артрити; омекотява нарушаването на функциите на уриноизпускане; излекува фригидността при жените; снема сексуална възбуда.

Противопоказания: повишено артериално налягане; хронични хемороиди; а освен това увеличена  щитовидна железа; сериозни заболявания на сърцето; инфекциозно заболяване на очите; глаукома; отит;  сериозна травма на шията или гърба; менструация.

 Най-добре е упражненията да се правят сутрин на гладно или вечерно време на празен стомах (след като са минали 3 часа от последното хранене) 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 350649
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031