Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2012 23:16 - ЗАЩО БОЛЕДУВАТ И ОСТАРЯВАТ ХОРАТА ?
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 2636 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



(по д-р Неумивакин)

 

   Какво е болест и старост? Най-вероятно всеки има отговор на този въпрос.

   И така, животът ни, както вече знаете, е процес, в който постоянно се води борба на противоположности, на старото и новото, и едновременно с това протича непрекъснат стремеж на организма да се саморегулира (с възможностите, които му е предоставила Природата, Бог ,според разбиранията на любезния читател, к.м.). На тази основа, по мнението на много от учените, основната причина за заболяванията се корени в начина на храненето и като следствие на това — нарушаване на биоенергичните процеси в организма. Болестта, разбирана така, е такова състояние на организма, което той може да коригира с помощта на резервните механизми, които са заложени в него.

   По своята природа човекът, по принцип, не трябва да боледува, тъй като представлява добре организирана саморегулираща се система. Разбира се, в своята дейност, той сам си е създал условия, различни от природните, във връзка с което се намира в постоянно екстремно (,което ще рече на границите на възможностите, к.м.) състояние. Особено силни разрушителни фактори за здравето са лошите / отрицателните мисли, страхът и неговите производни, безпокойството по всеки повод, алчността, ревността, завистта, гневът, враждебността, обидата, съжалението към себе си и другите, лоши предчувствия. Само положителното, добронамереното мислене води до повишаване на духа на човека и е мощен фактор не само за профилактика, но и за лечението на различните заболявания. Вместо жизнено и добро настроение за това, че живее, в човека нерядко се вселява страх от живота и нараства чувството му на агресивност, с които той не може дълго да съществува; ето защо животът на такива хора бързо свършва. Разбира се, че на психиката на хората влияе и това, какво прави за тях и властта. Ако тя поставя човека на първо място в своите мисли, намерения, цели и дейност, за да  измени така нравствено-духовния вектор, за да създава условия за живот, когато съвпадат понятията да се живее и твори или, иначе казано, животът да се асоциира с демократичната (а не демагогската) свобода, тогава в хората рязко спада показателят озлобеност, което, съответно, води до демографски подем, увеличаване на раждаемостта на населението и продължителността на живота.

   Една от най-разпространените теории за стареенето е холестериновата. По цял свят за нивото на холестерина сега се води строго наблюдение, дали е по норма в границите на 200 мг на 1 л кръв. Едни изследователи считат, че повишението на нивото му е сериозен фактор на риск, особено за възникване на сърдечно-съдови заболявания: инфаркти, инсулти. Доколкото животинските мазнини са основните доставчици на холестерин в организма, тогава като се промени режимът на хранене, може да се стигне до неговото намаляване. Друга група твърдят, че всичко е така, но пък ескимосите, например, ядат много животински мазнини, монголците изяждат по 1 кг месо на ден и пият млякото си с естествената му масленост, а при тях атеросклерозните изменения са по-малко изразени, от колкото при европейците. При немците средното ниво холестеринът е повече, от колкото при американците, а първите боледуват от инфаркти по-малко от вторите. Кой е прав? Известно е, че холестеринът играе огромна роля в живота на мембраните на клетките, в това число и на нервната система, хормоните, витамините, ферментите. Получава ли холестерин или не, организмът е длъжен сам да си го добива за осъществяване на жизнено важните му функции. В черния дроб ежедневно се  образува около 5 г, което представлява 85% от потребностите, а останалите 15%  организмът получава от храната. Колкото по-възрастен е човекът, толкова повече холестерин му е нужен, за да отстранява повредените си клетки. В организма ни има два вида холестерин, които са съставна част на липопротеините: първият - с ниска плътност и високо съдържание на холестерин (ЛНП) и вторият - с висока плътност, но с ниско съдържание на холестерин (ЛВП). Първият вид се стреми да остане в кръвоносните съдове и мембраните на клетките, докато в това време вторият вид го извлича от там, доставя го в черния дроб, където последният го обезврежда.

   Покрай високата концентрация на ЛНП има и други фактори на риска за развитие на болести и за стареенето, като пушенето, прекалената употреба на алкохолни напитки, ограничената двигателна активност, неразумното хранене. Например, при децата, които прекарват 3-4 часа на ден пред телевизора или компютъра, ЛНП е с над  50% повече, от колкото при децата, които водят подвижен  начин на живот. По време на движението, особено при бягането за здраве, за сметка на активната работа на мускулите тялото се разгрява, и температурата му се повишава с 0,5-1,0 °С и повече. Така се подобрява разтварянето на атеросклерозните плаки, в основата на което лежи ЛНП, а активността на ЛВП се повишава, което насърчава по-доброто хващане и пренасяне на «лошия» холестерин в черния дроб, където той се обезврежда. След 3-5 месеца на активен живот няма смисъл редовно да си измервате нивото на холестерина в кръвта, организмът сам си въвежда ред, което от своя страна се отразява на нормализирането на нивото на кръвното налягане, забавяне на пулса, подобряване на самочувствието и повишаване на работоспособността.

   В последно време (към 2010 г.,к.м.) се появи нова теория за развитието на атеросклерозния процес, свързана с фермента хомоцистеин (по Мак-Калли, САЩ) (и в нета за интересуващите се, к.м.). Този фермент се образува в организма ни само до 4/5 от необходимото и служи за основа на съединителната тъкан, своеобразен съединителен проводник в мускулатурата, което им помага да се съкращават / свиват (и разпускат). За неговото образуване (на хомоцистеина, к.м.) е необходим комплекс витамини от групата В-витамините (В2, 6, 12) и незаменимата аминокиселина — метионин (от животнинските протеини)(, който е изключително полезен и верен наш ангел-пазител - страшилището за всякакви коварни болести, к.м.). Заедно  с това е известно, че витамините от В-групата (в частност, фолиевата киселина) се синтезират в дебелото черво, в което, като правило, в такива случаи е нарушена обработката на продуктите от храната в “кухина”-та му и тази в мембранната част на клетката, и в черния дроб, а това е противораковата защита на организма; техният недостиг, на свой ред, води до недостиг на хомоцистеина, вследствие на което мускулите  стават «хлабави», и към тях се устремяват мастните клетки, като там те образуват атеросклерозни плаки. Струпването на «мастните» клетки по същество формира “пластири”, които закърпват повреденото място, а това вещество е лепило на молекулата — аминокиселинен остатък на лизина.

   Оказава се, че нивото на витамин С в кръвоносните съдове на сърдечно-болните е с 80% по-ниско в сравнение с другите болни. Една от важните функции на витамин С се явява синтезирането и поддържането на колагена в нормално състояние, тъй като той е в основата на съединителната тъкан, която формира  всички органи и системи на организма.

   По последни данни, развитието на атеросклерозния процес се предшествува от възпаление на вътрешните стени на кръвоносния съд, като обратна реакция на действието на едни и същи вируси, бактерии. Това се улеснява от факта, че кръвоносните съдове, особено на сърцето, през цялото време са в състояние на движение: свиване, разпускане, в резултат на което в тях може да се образува нарушения на целостта им. Възниква порочен кръг - цикъл: повредата предизвиква възпаление с последващо израстване на съединителна тъкан в кръвоносния съд, т.е. образоване на цикада /белег от срастване/ вследствие на нарушаване на работата на СЧТ, недостига на фолиевата киселина, витамин С, хомоцистеин, лизин, процеса на обезводняване на организма (за което стана дума по-наред), което пък лежи в основата на образуването на атеросклерозния процес.

   Някои специалисти отреждат определяща роля на генетичния фактор в развитието на атеросклерозния процес, където всичко е програмирано предварително.

   Наскоро се появи съобщение от американци за това, че ако се измени кодът на хромозомите, животът на човека можело да продължи до 300-400 години.!? Разбира се, че може да се застави тялото да бъде в младежко състояние, но на генетично ниво, все едно, всичко ще си остане не изменено, това е заложила Природата в нас. Заедно с това молекулата на ДНК, която лежи в основата на генетичния код на човека, не се е изменила през многовековната история. В този смисъл, това не е ли най-доброто доказателство, че маймуните нямат никакво отношение към нашето родословие, а се развиват по свой път. Значи, работата е в нещо друго!

   В действителност е програмирано не стареенето ни, а типът на обмяна на веществата. Например, мишката живее 2 години, заекът, кучето — до 15 години, кравата — 25-30 години, слонът — до 100 години, орелът - … народната приказка е за 300 г!?, а има пеперуди, които живеят 10-12 часа. Ако вземем за пример кокошката, която обикновено живее около 10 години, то когато я храним по рецептата на С. В. Аракелян (,за която стана дума в един от по-предните текстове, к.м.), то тя може да живее 20 години и при това да носи яйца през цялото това време (това, със същата рецепта, е доказано и за други животински видове, к.м.). Това доказва, че във всеки вид организъм е заложена програма за развитие, където процесът на стареене започва от момента на оплодяване на яйцеклетката, чрез нарушаване на процеса на саморегулация, предаване на информация. В организма ни, например образуваните, от сливането на две клетки,  протеинови структури, по идея би трябвало да бъдат еднакви, а се получава така че, техните функции са различни. Оказва се, че стареенето на организма е ново качество, и то съвсем не означава понижаване на жизненоважните функции. Изследванията са показали, че за повечето от 100 ферменти, които има в организма, с увеличаване на възрастта 42 от тях понижават своята активност, при 43 тя остава в норма, а при 20, обратно, тя се увеличава. Излиза така, че старостта не е болест, а състояние, зависещо от това, до къде сами сме се докарали или е настъпило с помощта на лекуващите ви лекари.

 Една от теорийте за стареенето се придържа към становището, че при окислително-редукционните процеси в организма се образуват свободни радикали, представляващи високо активни и агресивни непотребни остатъци от химичните молекули, които имат свободен от подобаваща връзка /неангажиран с друга връзка/ електрон. Та с тези свободни радикали академик Н. Емануел и американският учен Д. Харман свързват повредите по протеините, нуклеиновите киселини и особено по мембраните на клетките, възникването на рака, атеросклерозата и другите болести. Ако го кажем иначе, свободните радикали, по същество са не добре обработената храна, от където идват отлаганията на соли, атеросклероза, излишното тегло и т.н. Още по-просто: колкото по-малко човек се “товари” с храна, колкото повече я дъвче и повече се движи, толкова по-добре се чувства и по-дълго живее. Обратното, колкото повече ядете, ако при това и лошо си сдъвквате храната и малко се движите, толкова повече свободни радикали се образуват в организма ви, толкова повече стават възможностите да заболеете. Известно е, че за устойчивото състояние на кислородната молекула, на външната й орбита тя трябва има два електрона, и ако по една или друга причина се появи такава само с един електрон, което на свой ред й придава агресивна способност, то тя ще се стреми да отнеме не достигащия й електрон от други молекули, където последният е по-слабо свързан в структурата на отдаващата молекула. Колкото са повече клетките със свободни радикали, толкова в по-възбудено състояние ще се  намират те, толкова повече ще се  нарушават обменните процеси с произтичащите от това последствия. Природата, чрез системата му за саморегулиране,  се е погрижила за адекватна реакция при такова състояние на организма и му е осигурила съответна противоотрова срещу тези свободни радикали, това са така наричаните антиоксиданти. Общоизвестно е, че с процеса на стареене намалява потреблението на кислород, във връзка с което намалява генерирането на свободни радикали, но пък нараства тяхната агресивност, а следователно и  процеса на описаното нарушаване на обменните процеси. За да го избегне човек, се оказва, че е достатъчно тай да увеличи двигателната си активност и да използва повече естествените продукти, в които има много кислород, и така сам ще усили активността на антиоксидантите, в това число и имунната си система, а старостта ще отстъпва в резултат на това.

   Един от оригиналните възгледи на процесите на стареене и заболяване от рак е теорията на професор Коцузо Пири, известна на целия свят като системата за здраве Ниши (Япония). Тя е свързана с нарушението на обменните процеси. Както е известно, храносмилането, т.е. “изгарянето” на храната става при наличието на достатъчно количество кислород, който винаги не достига при употребата на варена, печена храна, голямо количество животински белтъци/протеини, млечни продукти, при малко количество от растителна храна, пушенето, пиенето на алкохол и т.н. Нормално  химичните реакции при “изгарянето” на продуктите стават по следния “път”: храна — глюкоза, млечна, оцетна, мравчена, пирогроздена киселина, вода и въглероден двуокис. При нарушаване на условията и обстоятелствата (недостиг на  кислород) се образуват оксалова киселина и въглероден окис, които, по мнението на Коцузо Пири, са и главната причина за всички беди, които са свързани със заболяванията, в това число и с развитието на рака.

   При варенето и печенето органичната оксалова киселина, която се съдържа в растителната храна, се превръща в неорганична, която има голям афинитет, т.е.  “привличане”, към свободния калций, като с него образува– калциев оксалат, неразтворимата и трудно извежданата от организма сол. Последната просто предизвиква много резки изменения в съединителните тъкани, които влизат в състава на мембраните, кръвоносните съдове, нервите, ставите, допринася за образуването на камъни, натрупване на шлаки в организма. Единственото средство за извеждане на неорганичната оксалова киселина и нейните соли от организма е органичната оксалова киселина, която съдържат растителните продукти. Препоръките, които дава Коцузо Пири, са достатъчно прости: здравословна храна, употребяване на не по-малко от 3 и повече пъти растителна храна, от колкото варената, което компенсира в някаква степен нарушаването на химичните реакции, добре работеща кожа (контрастни душове, обливания, въздушни бани), добра работа на дебелото черво, нормално състояние на психиката и извършването на редица физически упражнения.

   Същества и теорията на стареене на И. Мечников, чиято същност се състои в допускането, че заради лошата работа на СЧТ в организма настъпва самоотравяне. Сега върху човека въздействат десетки хиляди химични вещества, но все пак всичко зависи от функционалното състояние на организма. Ако СЧТ, като снабдителен отдел на организма, не може да осигури преработването на продуктите от храната до крайните им съставляващи и не е в състояние да подава необходимите вещества на органите, без които е невъзможно нормалното осъществяване на окислително-редукционните процеси, значи липсва необходимото равновесно състояние и в организма е настъпил провал.

   Необходимо е да подчертаем (пише д-р Неумивакин, к.м. ), че нарушаването на храносмилането е свързано с не знаене на елементарните правила за хранене: лошо сдъвкване, не съчетаемост на продуктите, пиене на вода по време и след яденето на храната и т.н. да вземем, например, клетките на имунната система, които трябва много бързо възобновяват. При нарушаване на обменните процеси, имунната система се подготвя да разпознава дори собствените си клетки на организма, които отгоре на всичко започва и сама да напада, а чуждите клетки оставя без внимание. Този процес е получил името «автоимунна болест». В какво, например, се корени безсилието на официалната медицина при борбата с тези същите онкологични заболявания? Работата е в това, че рентгено- и химиотерапията не само убиват Т- и В-клетките, които са родоначалници на имунната система, но и разрушават тъканите, където те се възпроизвеждат. Човек не трябва да убива вътрешните резервни сили на организма си, а, възстановявайки ги, за сметка на регулирането на обменните процеси, състоянието на  СЧТ и другите фактори, може със  собствени сили да се избави от всяко заболяване. На организма само не трябва да се пречи — а да му се помага!

(продължава)





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 350658
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031