Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2013 16:34 - ГРАНИЧНА КОЛОНА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ВИЗАНТИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР СИМЕОН
Автор: sandlih Категория: История   
Прочетен: 7343 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 19.01.2013 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ГРАНИЧНА КОЛОНА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ
И ВИЗАНТИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР СИМЕОН


image
image

image
   



Това, което виждате най-отгоре, са две снимки на чертежи на една от двете гранични колони между България и Източната Римска Империя по времето на Цар Симеон. Първото съобщение за тяхното съществуване е получено в Руския археологически институт в Константинипол през 1895 г от библиотекаря на Руския Панталеймоновски монастир в Атон отец Матей. Съобщението му е за съществуването на две почти еднакви каменни колони разположени наблизо една до друга с надписи на гръцки език в района на селището Наръшъ-кьой близо до Солун, а тези рисунки са направени в 1897 г. от Ф. Успенски в района на Солунското пристанище, където те са били превозени за отправянето им за Константинопол. Това става с любезното съдействие на солунския генерал-губернатор в подземията на конака и Ф. Успенски успява да ги сравни с предварително направените фотографии и да запише каквото е останало след толкова години от надписите. Ако се вгледате в най-горния ред, ще забележите, че той е повреден и се чете трудно, но там най-ясна е буквата, която дава възможност да се възстанови думата за индикта и да се установи, че тя е 7. Последното указва, че за времето на царуването на Цар Симеон, това може да се отнася за 889, 904 или 919 г. Третата фотография е на направения опит от него да се разчете текста и потвърди мнението му, че това е 904 г., тъй като се разкриват части от буквите, които насочват към цифрите 12, а от тях се стига до буквите за 6412 г, която е равностойна на 904 от Р.Х.
При разглеждане на втората фотография на третия ред се вижда името на СИМЕОН и думата "Таркан", изписани с гръцки букви. На предпоследния ред се четат думите Теодору Олгу Таркан, а на последния ред Дристру Комити (последната буква е подобна на латинското “V”). Ф. Успенски счита, че това е Теодору Олгу и той е бил доверен болярин на Цар Симеон, тъй като името е известно от византийски летописи за първата война между Българското царство и Източната Римска Империя, като на посланика, който е бил изпратен в Константинопол за откупуването на пленените българи. Счита се, че човек с титлата ТАРКАН е от семейството на царя, а и в последния ред вероятно е указана и неговата длъжност – Комита на Дръстър (в гръцкия език няма звук и писмен знак за “Ъ”). Населеното място Наръшъ-кьой е на двадесетина километра от Солун, а има и исторически сведения, че тогава границата с Източната Римска империя е започвала от Месембрия в направление на Родопите, а двете колони вероятно са я обозначавали на това място. Освен това предположение има и един надпис на гробницата на Цар Самуил в построения от него храм на Св. Ахил в Преспа, в олтара на който са изписани 21 трона на Българската църква, една от който е на трона Верия, която от своя страна винаги е била съотносима със Солунската митрополия.

Самото място, където те са намерени е на първа линия на север от Солунското поле на висок хълм, на север от който е езерото Аджи-гьол, с отлична видимост във всички направления, а на юг на около 700 крачки е селото Наръшъ-кьой. На самия хълм по време на посещението е имало разхвърляни мраморни камъни, някои от които обработени като този,

image

 

който прилича на част от врата или прозорец. От същия хълм, в направлението към Солун се наблюдават редица от могили, чиито най-високи части са били изравнени, но от всеки имало видимост към съседните му два. На гръцка карта Ф. Успенски установил, че на нея този хълм и тези могили са нанесени в района на Солун, а има и други подобни в други направления.
Това е картата на местността, мястото е до малкия винен кръст.

image

 

 




Гласувай:
6



1. atil - Човек с титлата Таркан(Тархан) е ...
21.01.2013 22:52
Човек с титлата Таркан(Тархан) е равнозначно на Велик княз. Или на областен управител с автономни права. Такъв е бил Кубер в Македония, като владенията дадени му на него и на брат му Лачин стигали до Видин. Това са същите владения които наследява неговият потомък Самуил.До края на Първото българска царство старата чинова система се запазва в общи линии.
Колоната е много ценен паметник , и вообще Слава Богу че се е съхранила поне част от старата каменна летопис у нас!
цитирай
2. sandlih - @atil > Колоната не е на терит...
22.01.2013 08:11
@atil > Колоната не е на територията на страната ни и за това има съобщение от В. Бешевлиев, че е била изложена в Археологическия музей в Цариград. За надписа на български език първо съобщава Георги Баласчев в 1898 г.,а има съобщения от В. Златарски от 1927, от Йордан Иванов от 1931 г. и от В. Бешевлиев от 1981 г.
цитирай
3. atil - Надписа от Балши също не е на тери...
22.01.2013 12:42
Надписа от Балши също не е на територията на днешната страна, но е безценно свидетелство относно годината на въвеждането на християнството за държавна религия. В България.
цитирай
4. marknatan - полезно четиво за маймуняците и вся ...
22.01.2013 13:28
полезно четиво за маймуняците и вся асталяная психясала туракска сволочь, доказали, че комита =българин, а тракан на тракиец турак алп тугрул

фото на колоната

https://picasaweb.google.com/lh/photo/nRRwdwZd7jsJ2sfDvbTO_3NTTxUp3TrwjpK1-DHba4I?feat=directlink
цитирай
5. letopisec - Поздравления за материала...
24.01.2013 14:21
Изключително полезен и важен за българската история...
цитирай
6. sandlih - От година и повече, след предста...
19.04.2014 14:49
От година и повече, след представянето на текста, търсех какво е съвременното значение на старобългарската дума "наръш", което носи селото "Наръш кьой", близо до което е намерена тази колона. Надявам се, че българските читатели, не очакват тази дума да е от гръцки произход - те нямат нито звуци, нито букви за последните две -ъ и ш; в тюркските речници също няма такава дума. Между другото тази дума е определящата във фамилията на Председателя на Руската дума Сергей Нарышкин, но и руският език няма такава дума. По принцип, случайни работи няма! Оказа се, че такава дума има в българския превод на Манасиевата хроника и тя е много, много стара с някои от значенията й "дом от пясъчник, кула, (или жилище, обиталище)". Тази дума е използвана в един псалм "бях като нощна врана на наръш/кула от пясъчник", който за съжаление не може да бъде представен с оригиналните му старобългарски букви, където е с "щ". Със същото значение е, но без допълнението пясъчник, е и българската дума "търн", което е определящо за Търново, но тя е от гръцки произход - "пирнос", преминала в латински като turris , немски - thurm, полски -turma, исландски - turn, както и руската - тюрма (каменен дом).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 352421
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930