Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2015 07:11 - Глогът и ролята му за укрепване на здравето
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
1




         Глогът е от най-подходящите билки за отстраняване на проблеми със сърдечно-съдовата система на човека. Неговото въздействие върху нормалното функциониране на сърцето и прилежащите органи е от най-силните сред познатите лечебни растения. Глогът укрепва сърдечния мускул, подпомага нормалния сърдечен ритъм, но и влияе благоприятно на периферните, коронарните и мозъчните кръвоносни съдове. 

 

        Освен това, плодът от глог спомага за нормализирането на нивата на холестерола в кръвта.

        Веществото проантоцианид, съдържащо се в глога, е отговорно запредизвиква целебните свойства на растението върху сърдечно-съдовата система. Той спомага за подсилване на сърдечната дейност, като разширява коронарните съдове и засилва кръвооросяването. Работата на коронарните артерии се подобрява, а сърдечният мускул получава повече кислород. Глогът е богат и на витамин С, каротин, танини, флавоноиди и др. полезни елементи.

         Благодарение на проантоцианида се увеличават сърдечните съкращения и по този начин сърцето изпомпва повече кръв. Оттам се подобрява кръвообръщението, което го прави много полезна билка за хора със студени ръце и крака.

image Снимка: Thinkstock          Успокояващият ефект върху нервната система е другото полезно действие на глога. Подходящ е при склеротични промени на сърцето.

         Има редица рецепти за ползването му, както на цветовете му по време на цъфтежа им по Гергьовден, така и на плодовете му - есента.

         Приготвянето на една от тях е темата на този текст. В подходящ стъклен съд, най-добре е малко бурканче за детско пюре, до горе се насипват набраните плодчета и се заливат с нормална гроздова ракия (може и домашна). Съдът се затваря добре и се оставя на тъмно да престои 40 дни. След това течността (ракията с етеричните масла добила тъмно кафявочервен цвят) се излива в подходящ съд. Тя вече е готова за подобаващо ползване. В бурканчето с плодовете отново се сипва нова порция от споменатата ракия и се оставя за същия срок на тъмно. И тази тинктура се ползва за същата цел.

         Готовата спиртна/ракиена тинктура се ползва един път седмично сутрин, на гладно, по 4-5 до 6-7 капки в ракиена чашка с 15 - 25 мл вода. Употребата на по-големи количества и по-често обикновено пресилва въздействието и вместо полза носи вреда.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 350411
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031