Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2013 21:43 - ПРОФИЛАКТИКА НА ОЧНИТЕ БОЛЕЖКИ ЗА ЗДРАВИ И НУЖДАЕЩИ СЕ
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 3103 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 13.01.2013 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Настоящият текст е в помощ на всеки, който по един или друг повод е почувствал, че се нуждае от изпитана методика, която да му помогне да се справи със затрудненията, които му създава зрението, било то от продължителната работа с различните технически средства, четенето на професионални текстове или с напредване на възрастта. За последните честото оправдание е, че в напреднала възраст старостта е главната причина за отслабване на зрението им. За тяхно съжаление това не е така, тъй като причината за отслабването на зрението им се дължи на силното понижаване на физическата способност на мускулите в областта на очите, чиито функции са да движат очната леща и да променят нейния фокус. Това отслабване възниква вследствие на оотсъствието на всякаква натренираност за изпълнение на тези функции. Всяко нещо като се занемари и не се поддържа в готовност за незабавна дейност, става негодно за използване. Така става и с тези мускули. С тази методика на тези мускули се намира "подходяща работа" и им се осигурява подходяща "тренировка" за да съхранят функциите си в необходимото добро състояние.

Този текст е по китайският специалист по Цигун,  Гуан Лу

Предлагаме на Вашето внимание методика, която е резултат на продължителна практическа работа. С течение на времето, тя се е обогатявала с нови техники и сега е достигнала тази си структура и съдържание. Методиката се отличава с простота, съчетание на динамични и статични упражнения с ярко изразена насоченост към укрепване на мускулатурата на очната ябълка (,която управлява положението на очната леща,к.м.)  и за профилактиката на  заболяванията на очите. Особено внимание е отделено на изпълняването на упражнения за движенията на тези участъци от лицето, които обикновено са в неподвижно състояние или ежедневното им физическо натоварване не е достатъчно. Методиката е приложима за хора от всички възрасти, като на едни помага да поддържат зрението си в изрядно състояние, а на други – да го възстановят и да се избягват появите на различните очни болести. Освен другото с нейното прилагане дамите постигат  и благоприятен козметичен ефект, тъй като съдейства да се отстраняват бръчките и торбичките под очите.  Колко време може да ни отнеме този комлекс от упражнения във всекидневието? По  2-3 пъти  на ден по 10-ина минути сутрин при ставане, вечер преди лягане или по време на почивките през работно време. Тези минути отиват за изпълнение на всички упражнения или на отделни елементи от тях. Резултатът от прилагането й обикновено е по-голям от очакванията.

 

I. Поза за изпълнението на упражненията.

Ако носите очила, преди началото на упражнението ги снемете.

Упражнението може да се изпълнява във всяко положение: стоейки, седейки или лежейки. Заемете поза с лице на юг, краката на ширината на раменете, разпуснете тялото си и  леко се усмихнете. Отпуснете ръце покрай тялото. Гледайте известно време право пред себе си, след това направете 8 дълбоки вдишвания и бавни издишвания като мислено си повтаряте:  “Аз се готвя да изпълня упражненията за доброто състояние на очите си” . Съсредоточете се и се подгответе за изпълняването им.

 

II. Подготвка за упражненията.

Започнете да разтривате дланите на ръцете си до като се загреят добре (това става с около 36 разтривания), зимно време дори ги измивайте е гореща вода. След това с двете си ръце разтрийте 18 пъти лицето си, като започвате от долу на горе от долните челюсти, покрай носа до челото, а обратно от горе на долу от двете страни на главата покрай веждите до долната челюст. В резултат от масажа се появява усещане за силното му затопляне. Упражнението подобрява циркулацията на кръвта около очите, което води до повишаване на ефекта от упражненията.

 

III. Комплекс основни упражнения

 

1.Гладене по веждите.

Затворете очи. 18 пъти разтрийте дланите на ръцете си една в друга, до като се появи усещане, че са силно затоплени и след това ги поставете на очните си ябълки. Направете на два пъти по 9 поглаждания на веждите от  вътрешните ъгли на очите към външните им краища.

 

2.Масажиране на десетте точки

Упражнението се състои от  последователно масажиране с двете ръце на десет точки с номера от 1 до 5, които са разположени около двете очи (както са показани на рисунката) в следния ред : 5 с малкия пръст; 4 с безименния;  

 

3 със средния; 2 с показалеца и 1 с палеца на всяка една от ръцете.  С имената им, както са известни в китайската традиционна медицина, няма да се затрудняваме, но е от значение да се знае коя точка към коя система / канал, меридиан / акупунктурни точки са присъщи. № 5 и 4 са първите две точки (на лявото и дясното око) от тези, които влизат в състава на великия крачен ян канал на пикочния мехур;  3 е от групата на извънканалните точки; 2 е от точките, които влизат в състава на малкия ръчен ян канал на тройния нагревател и 1 е от точките на малкия крачен ян канал на жлъчката. По-важното е да успеете да ги намерите и да  сте сигурни, че правилно сте определили мястото им. Точното място на всяка една от точките при натиск се сигнализира с лека болка. За изпълнение на упражнението пръстите на двете ръце се поставят на тези точки с еднакво усилие, но за да привикнете правилно да ги намирате, на първо време е препоръчително намирането им и масажът да се изпълнява пред огледало. Особено внимание да се отделя на малкия пръст и на безименния, чието въздействие трябва да бъде по-интензивно. Свидетелство за правилното разположение на пръстите е осещането за появата на “енергията ци/ки, чи/” във вид на лека болка. Поставете пръстите си на точните места на десетте точки, затворете очи и започнете масажа.

1)Натискане на точките. С всички пръсти равномерно ги натискайте надолу. Едновременно с това направете вдишване и стегнете областта на ануса и областта на половите си органи с помощта на бедрата и седалищните си мускули и приберете долната част на корема си. По времето на издишването ги разхлабете, но не снемайте пръстите си от тези точки. Тази процедура повторете 9 пъти.

2)  Въртене. Натиснете плътно точките с пръстите си и с тях направете 18 въртеливи движения навътре към вътрешните ъгли, а след това 18 такива движения навън към външните ъгли на очите.

3)  Месене (за сгъстяване на мускулите). Запазете положението на пръстите си  върху точките и започнете да месите мускулите в тях 18 пъти нагоре и надолу.

3.Почукване по очнити орбити.

  Свиийте пръстите на двете си ръце в юмрук, с изключение на средните пръсти. С последните почнете да почуквате по окръжността на очните орбити/кухини от вътре на вън и от вън на вътре. Направете 9 такива процедури до като усетите болка.

 

4.Пощипване на кожата около очите.

Свийте пръстите си в юмрук, като оставите свободни показалците и средните пръсти. Затворете очи и, защипвайки  кожата около очите си с тях, леко я изтегляйте на вън. Обиколете 9 пъти около очите си до появата на усещане за болка.

 

5.Въртене на очите.

Упражнението се изпълнява с изправена глава без да се обръща към посоката, в която гледат очите. Самото въртене на очите да става с усилие. То има ефект, ако усещате лека болка.

1)Погледнете до колкото можете в ляво, а след това в дясно. Направете така 9 пъти, като по някое време спрете и погледайте право пред себе си.

2)Погледнете до колкото можете на горе, а след това на долу. Направете така 9 пъти, като по някое време трябва да спрете и да погледате право пред себе си.

3)Погледнете до колкото можете на горе и в ляво, а след това до колкото можете на долу и в дясно. Направете така 9 пъти, като по някое време спрете и погледайте право пред себе си.

4)Погледнете до колкото можете на горе и в дясно, а след това до колкото можете на долу и в ляво. Направете така 9 пъти, като по някое време спрете и погледайте право пред себе си.

5)Направете 9 въртеливи движения с очите си по посока на движението на часовниковата стрелка, а след кратка пауза, нови 9 такива движения в обратната посока. След завършване на упражнението гледайте право пред себе си.

 

6.Съсредоточаване на погледа на далечен и близък предмет.

   Изберете някакъв неподвижен предмет и съсредоточете погледа си върху някаква точка от него и без да мигате я наблюдавайте 30-ина секунди. След това вдигнете (на разстояние колкото юмрука на ръката ви) дланта си на височината на очите и 30-ина секунди, без да мигате, разглеждайте линиите по нея. Направете така 3 пъти. Старайте се да разглеждате колкото можете по-отчетливо обектите. Не прекратявайте упражнението даже ако почувствате смущения в очите като изтръпване или насълзяване. Това е симптом, че “болната ци/ки,чи” излиза от очите ви.

 

7.Мигане.

Затворете очи с клепачите си, като силно ги стискате. Едновременно с това вдишайте дълбоко, стегнете областта на ануса и на половите си органи с помощта на бедрата и седалищните си мускули и приберете долната част на корема си. След  5 секунди отворете очи, издишайте и се отпуснете. Направете така 9 пъти. Очите ви трябва да се увлажняват.

 

8.Поставяне на длани вурху очите.

Направете 18 бързи разтривания на дланите за да ги разгреете. Без да си затваряте очите поставете дланите си върху тях, така че над очните ябълки да се намира центъра на дланта (там се намира точка– лоу-гун от канала на сърцето,к.м.), но за да не бъдат докосвани оставете малко разстояние между дланите и очните ябълки. Като  вдишвате си представяйте, как “истинската ци/ки,чи” преминава от ръцете ви в очите, а като издишвате – как “болната ци/ки,чи” излиза от очите ви навън към дланите. Направете така 3 пъти.

 

9.Масаж на точки в областта на слепоочията.

Поставете палците си зад ушите, долу в областта на ушните “обици”, средните си пръсти на червената точка (на рисунката, мястото й е на една ширина, в първата прегънка, на палеца от външния край на окото – от точка 1), а безименните си пръсти на споменатата по-горе точка 1 и направете по 9 масажиращи движения, първоначално към очите, а после обратно, до усещане на лека болка.


 

IV. Връщане в изходно положение и препоръки.

1)Покрийте очите си и, като си повтаряте на ум: “Аз се връщам в изходно положение”, 9 пъти прекарайте длани по лицето си. После отворете очи и, гледайки право пред себе си, кажете: “Погледът ми се избистри, зрението ми се подобри”.

2)Преди да започнете упражненията си измийте добре ръцете.

3)След заниманието пийте вода.

4)Ако по една или друга причина възникне възпаление на очите ви, прекратете заниманието.

5)Началото на заниманията е добре да става половин час след хранене.

 

V. Здравите очи и хигената на зрението.

Тази методика за профилактика на зрението може да дава очакваните забележими и устойчиви резултати, само когато се съчетава със спазване на санитарните норми и правила за осигуряване на добро здраве и здрави очи. Доколкото очите са “входният отвор”  на черния дроб (по постулатите на китайската традиционна медицина, к.м.), то следва да се отделя внимание на неговото укрепване, например, редовно произнасяйте звукът, който се отнася за него ( “Ш-Ш-Ш-Ш- …” един от известните “шест лекуващи звука”) когато вдигате ръце от страни на тялото и ги изпънете и вдигнете над главата  ръце с обърнати нагоре длани. Полезно е сутрин и вечер да се  масажира горната дясна част на коремната област (там се намира черния дроб). Освен другото е необходимо да се води здравословен живот: да не се употребяват тлъстини и много пикантни храни; да не се пуши; да не се злоупотребява с алкохолни напитки; да се пие повече вода, но да не се прекалява, т.е. по-малко, но по-често; по време на сутрешното и вечерното измиване на лицето да се правят и две-триминутни горещи пормивки на очите с мокра кърпа; да се поддържа добро разположение на духа и оптимизъм; по-често  се вглеждайте в цветята, тревите и зелените дървета; редовно да се наблюдава какво отделя от нас отделителната система; да се отделя достатъчно време за сън; четенето, писането и извършването на всяка работа да става при достатъчно осветление; да не се чете в легнало положение; да не се гледа  продължително време на едно и също място (екрани на телевизори, компютри и т.н.), а ако се налага или при редовно гледане на споменатите, периодично да се правят споменатите гореспоменатите упражнения.





Гласувай:
4



1. sandlih - При нарушена острота и замъгленост на зрението
13.01.2013 22:10
Когато възникне или установите такъв проблем първото нещо, което може сами да направите е следното. На разстояние равно на две ширини на палеца, на ръката в областта на първата фаланга, от междината между палеца и втория пръст на крака към прегъвката на стъпалото с подбедреницата в най-тясното място между двете техни кости с палпация трябва да намерите една болезнена точка от канала на черния дроб - тай-чун, натискайте я силно и продължително, както на единия, така и на другия крак. Колкото е по-възрастен човек, толкова повече време трябва само да я натиска, с изключение на дните на пълнолуние, деня преди новата луна и в дните на слънцестоянията и равноденствието, при бури, гръмотевици, светкавици, проливни дъждове, снеговалежи с виелици и други природни аномалии.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 350413
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031