Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2012 23:12 - ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БЕЛОДРОБНАТА СИСТЕМА
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 6267 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.12.2012 13:52


(по д-р И. П. Неумивакин)

   При заболявания на белите дробове (бронхит, бронхиална астма и т.н.) болните не могат / умеят да дишат правилно. При такива болни, поради честата кашлица, алвеолите се раздуват и се съединяват по между си, поради което гръдният кош увеличива обема си, тъй като в него има много остатъчен въздух.

    В такива случаи изпълнявайте следните упражнения. Направете дълбоко вдишване, през носа при затворена уста, издувайки корема си, т.е. включвате диафрагменото си дишане. Напрегнете мускулите на корема си, свивайки го на вътре към кръста, и издишайте през тръбичка в устата. Издишването трябва да бъде не по-малко от 2 пъти по-дълго от вдишването. При  това може и да се свири. Диафрагмата на белодробно болните, като правило, се уплътнява, и нейната работа се поема от гръдните мускули и мускулите на раменния пояс, а гръдният кош става неподвижен като бъчва. Дишането на диафрагмата се подобрява, ако се научите да дишате с долните ребра. Положете ръце отстрани на ребрата на гръдния кош. Бавно вдишайте през носа, натиснете гръдния си кош, след това през стиснатата с устни тръбичка — издишайте, свивайки корема към гръбнака и с натиск свивайте гръдния си кош. Диафрагменото дишане и включването на ребрата в акта на дишане подобряват отхрачването на храчката, отстраняването на остатъчния въздух, укрепва мускулния състав на корема, гърба, гръдния кош, което подобрява значително самочувствието на болните. Необходимо е да се помни, че заболяванията на белите дробове, особено болестта на века — бронхиалната астма, е последица от неправилно хранене (предпочитане на печено, тлъсто, сладкарски и тестени продукти), лоша работа на чревния тракт, черния дроб, задръстването на организма с шлаки, запека ( всичко което трябва да се отрегулира на първо време).

   При затруднено дишане, суха кашлица:

   • Вземете една сламка ( или тръбичка) с дължина не по-малко от 20 см,  натопете я в бутилка с вода. Вдишайте  дълбоко и бавно издишвайте въздуха през тръбичката във водата, така че мехурчетата да дойдат от дъното. Може да издишвате и на къси тласъци. За сметка на повишеното съпротивления в трахеобронхиалното дърво започва да се отделя лигавична секреция, което ще подобри състоянието ви.

   • Следващ метод. Поставете празна 3-литрова бутилка на гръдите си и наливайте по една чаша вода през всеки 3 минути в нея. Вдишвайте през носа, издишвайте през устата, спокойно, произволно.

   • Научете се правилно да «не дишате», по-правилното, преминете към физиологичния тип дишане. Вдишайте  бавно и недълбоко в течение на 2-3 секунди, направете пауза 1-2 секунди, издишайте бавно и недълбоко 3-5 секунди, направете пауза 2-3 секунди. Съотношението вдишване към издишване трябва да бъде 1:2, :3, :4, :5. Учете се да дишате не повече от 6-8 пъти в минута, така след 1-2 месеца тренировки ще започнете да го правите успешно.

   Едновременно с това усвоете следната методика. След незначително вдишване или издишване задръжте дишането си толкова, колкото можете. Желателно е човек да се научи един път да не диша не по-малко от 30, 40, най-добре 60 секунди. Общто време на задържане на дишането в денонощие трябва да бъде не по-малко от 30 минути, а още по-добре да е 1 час. По време на работа и/или интензивни движения може да дишате произволно, както искате.

   Следващ тип дишане: вдишване с корема, бавно издишване, с прибиране на пъпа към гърба, издишвайте на стъпки, и колкото тези стъпки са повече, толкова по-добре.

   • Оказва се, че да се диша през носа е съвсем просто нещо, на което ние съвсем не обръщаме никаково внимание, и напразно. От правилното дишане с носа, в немалка степен, зависи нашето здраве. Йогите наричат свободното дишане през дясната ноздра - слънчево, то сгрява  тялото, а през лявата — лунно, то охлажда тялото, но за съхраняване на баланса между натрупването и разходването на енергията, всеки два часа дишането се сменя.

   Така че, запушването на носа (известно като назална конгестия, к.м.), особено хроническото, това са възпалителни процеси в синусите, ушите, белите дробове, очите, болките в главата, лоша памет, сънливост, нарушаване на обменните процеси и т.н. За да се избави човек от тях и другите разстройства е необходимо всичко-навсичко да се научи да прави следната процедура. Взима се чаша с вода със стайна температура и се изсипва в чайник, добавя се по 1/4 ч. лъжичка сол и сода (с времето може да се използва просто вода), изпълняващият процедурата трябва да се наклони над раковината на мивката, да извие глава надясно и на долу, но така, че дясното ухо да не бъде по-ниско от дясната ноздра. Поднесете чучура на чайника към дясната си ноздра и, запушвайки лявта и отваряйки уста, всмуквайте вода до тогава, докато тя не започне да изтича през ноздрата. След като използвате половината от водата, обърнете главата си право надолу към раковината, вдишайте няколко пъти през устата и рязко издишвайте през носа. Повторете процедурата с другата ноздра. След  завършване на промиването на носа се наклонете по-ниско и направете едно вдишване през устата  и издишване през носа, повдигнете се, отпуснете глава, та водата добре да се излее.

   Това се прави при запушен нос до оздравяване, а в последствие периодично. Това,  разбира се, не изключва общото закаляване и другите препоръки, дадени от д-р Неумивакин в книгата, която е изписана в един от по-предните текстове на блога.

   При бронхити към 0,5 л сок от настъргана черна ряпа, добавете 400 г мед, смесете ги и пийте по 1-2 суп. лъжици сутрин и вечер преди хранене.

   За  ефекасно отделяне на храчките добре въздейства сокът от червени боровинки в равна пропорция с мед. Взема се по 1-2 суп. лъжици пред хранене.

   Обърнете внимание на следната рецепта при хронични бронхити: 2 суп. лъжици краве масло се смесва с 2 жълтъка, 1 лъжица брашно и 2 ч. лъжички мед. Взема се по 1 суп. лъжица 3-5 пъти на ден преди хранене.

   При бронхиална астма:

   • 300 г мед, 0,5 чаша вода, добавете смлян лист алое и варете 1,5-2 часа на слаб огън, охладете, разбъркайте, съхранявайте в хладилника. Взема се по 1 суп. лъжица 3 пъти на ден преди хранене.

   • Полезен е чаят от листа на люляк, събрани в периода на цъфтенето. 1 суп. лъжица сухи листа, сушени на сянка, на чаша вряла вода, киснат 10 минути и се пие на неголеми глътки.   

   Хайморит (възпаление на челюсните кухини / синуси, к.м.). Смесете керосин (газ за горене) с олио (растително масло) в отношение 1:1 — и намажете бузите си, носа и синусите си с тази смес и капнете по 3-5 капки във всяка ноздра. Няколко пъти направете така, и ще забравите за хайморита.

   Хроничен бронхит. Настъргайте черна ряпа на едро ренде. Намажете на тънко с олио гърба и гърдите си. Ряпата разстелете на целофан с размерите на гърба. Легнете на него, а на гърдите положете също от черната ряпа и я покрийте с друг целофан. Покрийте се и полежете до 30 минути. Този начин е подходящ и в качеството на резорбиращо средство при синини от удари, и натъртвания на пръстите на краката и други подобни.

   При заболявания на носоглътката, хайморитовите синуси:

   • Разредете сок от жълтурче / змийско мляко в съотношение 1:1 с кипяща вода и  си капвайте в ноздрите по 5-8 капки 2-3 пъти на ден, след което 10-15 минути не пийте нищо.

   • Приготвяне на сок от жълтурче/змийско мляко: прекарайте растението през месомелачка, изцедете течността. Сокът се държи в затворен съд / бутилка, който , в течение на 10-12 дни, ежедневно се отваря и затваря. В бутилката отдолу ще се появи утайка, а от горе — ципа/филм. С каучуково  маркуче, като при дестилация, излейте чистото съдържание и съхранявайте сока на долната лавица на хладилника.

   • Извлек от жълтурче / змийско мляко: 1 суп. лъжица (щипка) на 7 чаши вряла вода. Задушава се до 5 минути, след това се отсипва, изстисква. Взема се вътрешно по 1 суп. лъжица на чаша вода или по 50 мл с преварена вода за микроклизма или по 200 мл за пълна клизма.

   При възпалителни процеси в носоглотката, в частност ангини, се препоръчва дъвчене на пита мед. Ангината, особено в началния период, спира развитието си. Ако вече  е изпуснат този момент, препоръката е всеки час да се прави гаргара на гърлото с 30%-тен разтвор на лимонена киселна и на всеки два часа гърлото да се увива с листа от зеле като при компрес.

   Ларингит, трахеит (възпаление на трахеята, к.м.). разтрийте ходилата с чист терпентин, обуйте топли чорапи, разтрийте гърба, гърдите, шията, изпийте половин чаша горещ чай, с добавени 6 капки терпентин и малко мед за през нощта, и се увийте добре. Повторете процедурата за закрепване на ефекта, но след това не забравяйте за закаляващи процедури.

   При хайморит, ринит използвайте следното:

   • Разрежете на половина твърдо сварено яйце, залепете го от двете страни на носа до като изстине, след това втрийте мед.

   • 0,5% -eн разтвор на формалин — дишайте парите му, капвайте по 3-5 капки в носа си.

   • (Ако не разполагате под ръка с друго подходящо средство,к.м.) промивайте носа си с урина, всмуквайки я от дланите си от начало в едната, а после в другата ноздра.

   • Разтопете свещ, легнете и, гледайки в огледало, си направете маска на носа, бузите, на челото (между веждите). Увийте се и я дръжте, докато не се отлепи. Превете така 8-20 дни ежедневно всяка нощ. Ще забравите какво е това хайморит и фронтит / синозит.

   При гноен отит разредете пеницилин с новокаин, като за инжектиране, и капнете в ухото.

   Полипи в носа: залейте с 200 мл вряла вода 2 суп. лъжици хвощ, да кисне 15-20 минути. Всмуквайте във всяка ноздра по 10 пъти на ден. Може да използвате и пулверизатор / пръскало.

   Неврит на слуховия нерв:

   • 1 кг мед, сок от 10 лимона и кашица от 10 глави чесън, всичко се смесва и оставя така 6 дни, като всеки ден се разбърква. Приема се 1 път в денонощието по 4 ч. лъжики, след всяка лъжичка се прави минута почивка.

   • Раздробете и размачкайте 40 г чесън, залейте го със 100 мл водка/ракия, оставете го да кисне 10 дни и взимайте по 10 капки 3 пъти на ден 10 минути до хранене.

   При загуба на слуха:

   • Изрежете сърцевината на средна по размер глава лук и я посипете до половината с анасоново семе (то се продава в аптеките). Запича се във фурна, изстива и получената течност се прецежда през 2 слоя марля, нощем си капвайте по капка във всяко ухо до оздравяване.

   • 5 шепи ръжено брашно, 5 шепи семена на кимион и 5 шепи плодове от хвойна се прекарват  през кафемелачка, добавете малко вода, замесете тесто, изпечете питка. Снемете кората на питката от едната страна, напоете я със спирт и както е гореща я сложете през марля на ухото. Когато  изстине, в ухото вкарайте навит тампон, намокрен с олио. Направете си 3-5 такива процедури до като слуха ви се подобри.

   • Вземете памучна тъкан с неголям размер. Разтопете на нея восък. Разрежете я  на половина, после напряко; от всеки “лист” направете фунийка с восъка навън. Вкарайте края на дръжчица   в тясната част на фунийката, закрепете с неподвижно с восъка. Вземете кърпа и вода. Легнете на възглавница на едната страна на главата си. В ухото си вкарайте фунийката, наложете я с кърпата. Запалете фунийката и нагрявайте ухото, докато започне да ви пари. Извадете фунийката и я угасете. Повторете процедурата с другото ухо. Правете ежедневно тази процедура, докато на тъканта не останат никакви следи от восъка.

   При шум в ушите: вземете шепа люспи от лук, залейте я с 0,5 л вода и варете 10 минути, прецедете и пийте като чай.

   Внимание! Не забравяйте при всяко заболяване на  горните дихателни пътища и белите дробове капвайте в носа си водороден прекис и го взимайте вътрешно (по-подробно за него в текста за «Онкологичните заболявания», който предстои да бъде публикуван).





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 352466
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930