Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2012 22:28 - КАК ПРАВИЛНО ДА ДИШАМЕ
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 3024 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.10.2012 11:09



Който до сега  е прочел,  в предишните текстове, за някои от системите в човешкия организъм, на които, ако не знаем как да осигурим благоприятни условия правилно и здравословно да функционитрат, винаги могат неочаквано и неприятно да ни изненадат,  предлагаме, с този текст, да се запознае с естествения физиологичен начин за дишане и прилагайки го да си осигури по-здравословен начин на  живот или отърване от сърдечни, белодробни, нервни и мускулни проблеми, а и да си регулира теглото на тялото до нормалното съотношение на ръст, тегло и възраст .

Никога не трябва да забравяме, че нашият организъм е сложна система, която се нуждае от постоянна грижа и внимание. Това се отнася и за храненето, и за дишането, и за физическото ни състояние и култура, и много други фактори, които една не малка част от хората винаги пренебрегват, надявайки  се на късмета или случайността, със следните разсъждения: мен това не ме засяга, аз съм добре и няма какво да ми пречи да съм здрав. Такова отношение към здравето по принцип не води до добър край, защото не може да сме здрави и полезни на себе си, на близките си и на обществото без да проявяваме постоянна грижа за тялото си и за вътрешното състояние на душата ни.

Сега става дума за правилното дишане и като начало да информираме, че са известни различни начини за дишане, и всички те работят ползвайки по същество  един тип дишане, заложено от природата в човека, - физиологичният тип. Същността му се състоит в следното.

При дишане, с използване на стомаха си, осигуряваме работата на «лимфатичното сърце» — диафрагмата, която не само изпомпва течност отдолу нагоре, но и масажира всички вътрешни органи в стомашната и гръдната области.

Това трябва да се прави така: бързо и леко да вдишаме със  стомаха (може и дълбоко) и, бавно свивайки пъпа към гръбначния стълб, да издишаме. Колкото по- дълго го правим така, толкова е по-добре.

Може да ни изглежда, по вкоренилата се в медицината формула, че колкото повече кислород постъпва в организма ни  — толкова е по-добре за него. Оказва, че е обратното. Както вече знаете от текстовете за храненето, свободните радикали, молекулярният и атомарният кислород  се различават по своята структура и предназначение. Съществува мнение, че излишното количество кислород препятства разлагането на погълнатия, с профилактична или лечебна цел, водороден перекис до вода и атомарен кислород, в резултат на което общото количество кислород в тъканите може даже да намалее. Ето защо хората, които са усвоили  различните видове дишане, но не примерно естествения механизъм за дишане,  който е заложен в нас от природата:  трябва да се научат да “дишат не дишайки”. Този, последният метод, се явява един от най-физиологичните начини за дишане, благодарение на които се подържа нормално съотношение между кислорода и въглеродния двуокис/диоксид, и така се избягва спазамът с капилярите, от който възниква почти всяко начало на заболяване.

Физиологичният тип дишане се състои в следното: когато говорите, правите бързо вдишване, и в хода на дългото издишване водите разговора. Как дишате, когато пеете? Направили сте дълбоко вдишване и като издишвате дълго пеете, т.е. още повече задържате издишването си. Това се прави с една цел: да се увеличи съдържанието на въглероден двуокис/диоксид в организма, защото той разширява съдовете и осигурява най-доброто кръвоснабдяване на клетките. При това този тип дишане, в отличие от много други,  можете да прилагате където искате, например при ходене, пътуване в транспорта, на работа и т.н.

Упражнението  трябва да се прави така. Поемете малко въздух, издишайте малко от него и задръжте дъха си доколкото можете. Когато почувствате, че повече не можете да задържате дишането си, доиздишайте останалото. Отдъхнете и отново направете пак същото. Представяйте си,  когато го правите, че или говорите, или пеете, а ако искате можете и да говорите или пеете, което е още по-добре). Така се научете да  дишате:  със задържате на дишането си на издишване до 30–40, а най-добре до 60 секунди. И така докато от тези задържани секунди ви се събира не по-малко от 30 минути в денонощието, а най-добре е да се събира 1 час. Само  след това ще забравите, за проблемите си със сърцето и ставите.

В началото на използването на този начин на дишане може да обадят, ако по-рано сте имали екстрасистоли (ритмични нарушения в сърцето), незначителни болки в областта на сърцето; то те могат да се появят отново; но не бива да се боите, всичко постепенно се оправя и влиза в нормално русло. Просто настъпва преустройство на функционирането на всички системи и нагласа към естествения, физиологичен тип дишане, което подобрява работата на целия организъм за сметка на най-подходящото насищане на тъканите с кислород.

При  слабоподвижния начин на  живот, особено на хората с напреднала възраст, а и на такива с такъв или подобен начин на работа, за самооправдание те си намират много причии, да не се занимат със спорт или да прилагат целенасочени физически усилия : например нямат условия и желания и т.н.  Но, стига да осъзнаят предимствата му на безплатен и лесно приложим начин за профилактика на различните заболявания и укрепване на здравето си, и за тях има подходяща възможност да прилагат физиологичния тип дишане.

Мнозина живеят в многоетажни сгради и се жалват, че им е много неприятно и тежко да се качват по стълбите на етажите, където живеят или посещават свои близки и приятели, ако по една или друга причина не могат да ползват асансьора. Как да превърнат тази тежест в благо? Ето как. Подходете към първото стъпало, поемете си дъх, след това  вдишайте, едва-едва издишайте малко и тръгнете бързо нагоре, колкото можете, но без да дишате. Щом усетите, че не можете повече да задържате дишането си, се спрете, доиздишайте останалия въздух (в белите ви дробове  има останал още много от него), успокойте дишането си и пак напред, докато стигнете за където сте тръгнали. В първите дни те ще притесняват затруднение в дишането, сърцебиене, тежест в краката, но те постепенно тези неприятни състояния ще изчезнат.

              Слизайте по същия начин — «без да дишате», като в такъв случай знайте,  че “работят” други мускули: който е ходил на туризъм в планините, знае, че изкачването е по-леко, отколкото спускането.

Отначало изкачвайте така 3–5 стъпала, а след това колкото повече можете, но във всеки случай по този начин укрепвате сърдечно-съдовата, белодробната, нервната и мускулната си системи, освен това се подобряват се обменните процеси и теглото ви се намалява до нормалното за възрастта ви. Влезете ли си у дома, освежете се с вода и се похвалете: браво, успях и този път.

Много ентусиасти и вероятно здравно невежи  бягат сутрин за здраве, което в никакъв случай не би трябвало да правят! Защо!? Защото  от  многобройни изследвания е доказано, че при сутрешното бягане  съсирваемостта на кръвта се увеличава значително, а това неминуемо води до неприятни последици за здравето: атериосклеротичният процес се ускорява и с него и този на възникването на тромбозата на кръвоносните съдове и т.н. по пътя към страданията и небитието. (По д-р И.П. Неумивакин, създателят на космическата медицина и хранене)





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 352224
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930