Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 22:19 - ПО ПЪТЯ НА ХРАНАТА В СЧТ (продължениие)
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 1830 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.09.2012 17:41


(продължение)
Необходимо е да отбележим, че усвояването (адсорбиране) на хранителни вещества в устната кухина и стомаха е незначително. В тях се усвояват само вода, алкохол, някои продукти от разпадането на въглехидратите и част от солите. Основната маса от хранителни вещества се усвоява в тънкото и, особенно, в дебелото черво. Следва да се обърне особено внимание на това, че обновяването на епитела на последното, по някои данни, протича в течение от 4 до 14 дни, и ако се вземе за средно число 10, то се получава, че за една година дебелото черво се обновява не по малко от 36 пъти. В него, с помощта на достатъчно голямо количество ферменти, протича основната преработка на хранителната маса и нейното усвояване, и то благодарение на каверното, пристенното и мембранното храносмилане. На дебелото черво се пада усвояването на водата, желязото, фосфора, основите, незначителни части от хранителните вещества и формирането на отпадни маси за сметка на органичните киселини, съдържащи се в тъканите.
Особенно важно е да се отчита, че на стените на дебелото черво се проектират почти всички органи на человешкото тяло, и всяко изменение в него им се отразява (виж най-долу). Дебелото черво —това е нещо като биологична вълнообразна тръба, в която застояващите се отпадъчни маси не само увеличиват обема си, но и я разстягат, с което още повече създават «нетърпими» условия за работата на всички органи в гръдната, стомашната и тазовата области и довеждат отначало до функционални, а след това и до патологически изменения.
Към особеностите на дебелото черво трябва да се отбележи, че апендиксът се явява нещо от рода на «сливица на червото», която спомага за задържане и унищожаване на патогенната микрофлора, а отделяните от него ферменти служат за нормалната перисталтика на този орган.
Правото черво има два сфинктера: горен, при прехода от сигмовидното ободно черво в правото, и долен на ануса. Нормално този участък на СЧТ трябва винаги да бъде празен.
Но при запек, седящ начин на живот и т.н., когато отпадните маси започват да запълват обема на правото черво, се получава така, че човек винаги седи на стълб от нечистотии, които, на свой ред, натискат всички органи на малкия таз, артериите и вените на долните крайници. В най-тежките случаи и долният сфинктер също се разхлабва и правото черво може да се появи извън тялото, възниква пролап, което изисква незабавна оперативна намеса.
Но това е малка беда. В малкия таз има мощна кръвоносна мрежа, която обхваща всички разположени там органи. От споменатите маси, които се задържат там и съдържат гниещи компоненти (много отрови, патогенни микроби и т.н.), през порталната вена (подаваща кръвта от далака към черния дроб),  от под лигавицата, вътрешния и външния кръг на правото черво, токсичните вещества постъпват в черния дроб. А от долния кръг на правото черво, намиращ се около ануса, през долната празна вена (вена кава) директно постъпват в дясното предсърдие.
На свой ред, постъпващата в черния дроб лавина от токсични вещества нарушава неговата детоксикационна функция, като в резултат на това може да се образува мрежа от анастомози (връзки), по които потокът от замърсявания постъпват директно без очистване в празната вена (вена кава). Това, от своя страна, директно е свързано със състоянието на СЧТ, червата, черния дроб, сигмовидното и правото черво. Често не се замисляме, защо ни спохождат чести възпалителни процеси в носоглътката, сливиците, белите дробове, алергични прояви, болки в ставите, да не споменаваме за заболяванията на органи от таза и т.н.? Причината се корени в състоянието в долната част на СЧТ.
Ето защо, докато не въведете в ред в малкия си таз, не очиствате чревния си тракт и черния дроб, където се намират източниците на най-общо казано излишните и ненужни отпадъци от организма — «разсадника» на различните заболявания, — вие няма да сте здрави. Характерът на заболяванията при това не играе никаква роля.
Споменатата бедност на микрофлората в стомаха, дванадесетопръстника и тънкото черво се обяснява с антибактериалните свойства на стомашния сок и на лигавицата на тънкото черво. При заболявания на тънкото черво микрофлората от дебелото може да се премества в тънкото, където за сметката на гнилостно-ферментационните процеси на непреработената белтъчна храна, най-общо, повече ще усили патологичния процес.
Да не забравяме, че човешкият живот е в голяма зависимост от един-единствен вид бактерия (с вид на пръчица) — Ешерихия коли, E.coli. Ако тя изчезне или измени своята структура и последната придобие структура като тази на щама с патологични свойства O157:H7 , организмът ни загубва способността си да преработва и усвоява храната, следователно, не може да попълва енергетичните загуби, и заболява. Безобидната на пръв поглед дис-бактериоза — е опасно заболяване, изразяващо се в промяна на съотношението между нормалната микрофлора на червото и патогенната флора в него. Първите образуват «защитен» биофилм на стените на червото, който пречи на прилепването към тях на други бактерии и прости паразити, а също пречи на въздействието на токсините, които се изработват от патогенната микрофлора. Новороденото отроче получава този имунитет от майчината си коластра в периода от последните дни преди раждането и до 3-5 дни след това.
Друга не по-малко важна страна на нормалната работа на микрофлората на червата е участието на СЧТ в биохимическите процеси по преработка и усвояване на необходимите вещества на организма. Процесите на разграждане на белтъците, въглехидратите, мазнините, получаването на витамини, хормони, ферменти, ензими и други биологически активни вещества, регуляцията на моторните функции на червата, пряко зависят от нормалното състояние на микрофлората в тях. Освен споменатото, тя се занимава с обезвреждане на токсините, химическите реагенти, солите на тежките метали, радионуклеиди и т.н. Приведеното до тук показва, че чревната флора осъществява най-важната съставна част от функциите на СЧТ. Неговата «многонационална» микрофлора — осигурява подържането на нормалното ниво на холестерина, регулира обмена на веществата, газовия състав на червата, пречи на образуването на жлъчни камъни и даже изработва вещества, които унищожават раковите клетки. Тя е естественият биосорбент, който поглъща различните отрови и много друго, което не е необходимо на организма ни.
Често се случва ”лесно изнервящи се” деца да бъдат лекувани с години с помощта на успокоителни средства, а причината на заболяването обикновено се корени в дейността на споменатата микрофлора на червата. Най-чести причини за възникване на дис-бактериозата е приемането на антибиотици, храненето с рафинирани продукти, влошаване на екологичната обстановка, липсата на фибри/влакнести стуктури (от целулоза, пектин, хеми-глюкоза, овощни и зърнени продукти и др.) в приеманите храни. Имено в червата протича синтеза на витамините от група В, аминокиселините, энзимите, веществата, които стимулират имунната система, хормоните и други важни за организма ни процеси. В дебелото черво се извършва усвояването, реабсорбция (преминаването на разтворени агенти от една течна среда в друга ) на микроелементите, витамини, електролити, глюкози и други вещества. От това следва, че нарушението на една от тези дейности на дебелото черво води до патология. Например, научно е доказано, че при гниене на белтъците в чревния тракт, в частност при запек, се образува метан, а той разрушава витамините от групата В, които на свой ред, изпълняват функците на противоракова защита. Като следствие се нарушава образуването на фермента хомоцистеин, лежащ в основата на развитието на атеросклероза.
При липса на фермента “уреказы” (уриказа??? к.м.), който се изработва в чревния тракт, пикочната киселина не се превръща в урина, а това е една от причините за развитие на остеохондроза. За нормалната работа на дебелото черво се необходими хранителни баластни вещества (несмилаеми) и слабокисела среда.
Чревната флора, особено тази на дебелото черво, — това са повече от 500 вида микроби, от чието състояние зависи нашият живот. По своята роля и значимост масата на чревната флора, достига до тази на черния дроб (до 1,5 кг), в този смисъл сега е прието тя да се счита за самостоятелна жлеза.
Например този същия амоняк, който нормално се образува от азотсъдержащите продукти с растителен и животински произход, се явява много силна нервнотоксична отрова. С амоняка се занимават два вида бактерии: едните «работят» по белтъчините, това са азотозависимите, другите, захарозависимите – по въглехидратите. Колкото повече е лошо сдъвканата и непработената храна, толкова повече е образувалият се амоняк и патогенна микрофлора в чревния тракт. Зедно с това при разлагането на амоняка се образува азот, който от друга страна се използува от някои бактери за изграждане на собствени белтъчини. При това захарозависимите бактерии не само изработват амоняк, но и го оползотворяват, поради което се приемат за полезни, а другите изработват повече от него, отколкото потребяват, — за съпътстващи. При случаите на нарушение в работата на СЧТ се образува много повече амонняк от необходимия, и става така, че нито микробите от дебелото черво, нито черния дроб е в състояние да го обезвреди, и той попада в кръвоносната система, и по тази причина предизвиква опасното заболяване, чернодробната енцефалопатия. Тази болест се наблюдава при децата до 10 години и при възрастните след 40 години. Характерна особеност, на която се явява разстройство на нервната система, на мозъка: нарушаване на паметта, съня, координацията, депресия, треперене на ръцете, главата и др. Обичайно е в медицината в такива случаи да се зацикля с лечение на нервната система, на моъзка. А се оказва, че цялата работа трябва да се свърши в областта на дебелото черво и черния дроб.
Друг пример е този с дисбактериозата —това е тежко заболяване. Дисбактериозата и стреса са взаимносвързани. Оказва се, че млечната бактерия (Lactobacillus), която играе голяма роля в преработка на храната, се явява важен продукт на жизнената дейност с изработването на гамма-аминомаслената киселина, която регулира изцяло нашата психическа дейност. Млечната микрофлора, между другото, по своя честотен механизъм на работа е близка до ултравиолетовите лъчи, чието светене се открива около клетките с помощта на спектограф.

                            

Връзка между участъците на дебелото черво с различните органи, системи и заболявания:
1 — “стомашния мозък”* ; 2 — алергия; 3 — апендикс; 4 — носоглътка; 5 — връзката на тънкото черво с дебелото; 6 — очи и уши; 7 —тимуса; 8 — горните дихателни пътища, астма; 9 — млечните жлези; 10 — щитовидната железа; 11 — околощитовидните жлези; 12 — черен дроб, мозък, нервна система; 13 — жлъчка; 14 — сърдце; 15 — бели дробове, бронхи; 16 — стомах; 17 — далак; 18 — панкреас; 19 — надбъбречна жлеза; 20 — бъбреци; 21 — половые жлези; 22 — яйчници; 23 — пикочен мехур; 24 — полови органи; 25 — простата
 *стомашния мозък – управляващият всички процеси в стомашно-чревния тракт (с помощта на над 100 милиона неврони -повече от тези в главния мозък)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 350682
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031